Рейтинг:
4.9 / 40 оценки

Белоградчишката крепост

Белоградчик
ниска облачност 21°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 23° 28 апр 12° / 24° 29 апр 13° / 22° 30 апр 15° / 21° 01 май 15° / 25°
586м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 216
преглеждания за целия период 6496
Белоградчишката крепост е впечатляващо дело на природата и човешкото творчество. Градена е сред непристъпни скали, които са били в пределите на Римската империя, когато българската държава още не е съществувала. Само две от стените - северозападната и югоизточната, са градени от човешка ръка. Огромни скални масиви, достигащи 100м височина, по естествен начин завършват зднанието. Крепостта е служила като наблюдателница и по-късно е била разширена по времето на Османската империя. Намира се непосредствено до град Белоградчик, като навсякъде са поставени обозначителни табели.

Крепостта ще ви плени с уникалната си архитектура и богато историческо минало, както и със спиращите дъха гледки на Белоградчишките скали. На много места има поставени и насочващи табели към едни от най-известните скални образувания, а именно Хайдут Велко, Мадоната, Конникът, Монасите и други. Изключително вълнуващо е и изкачването по многобройните стъпала до върха на крепостта, откъдето се разкриват великолепни пейзажи. Не пропускайте да си направите снимки!

Ще останете много впечатлени от крепостните стени, които са с дебелина 2.5м в основата си и достигат до 12м височина. Те са украсени с декоративни ниши, колони, каменни корнизи, розети, палмети и други релефни изображения на растения и животни. В дъгите на входовете пък се ефектно се редуват бял с червен камък.

В Калето ще видите оформени три крепостни двора, разделени с масивни портали с врати, обковани в железни ленти. Тук са изградени караулни помещения с оръдейни площадки и амбразури, както и 365 бойници по крепостните стени и помещения за складове и боеприпаси. В миналото е имало и мелница за брашно и сол. Крепостта се е използвала като военно съоръжение за последен път през Сръбско-българската война (1885г).
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Възрастни - 6лв

Работно Време:

Летен сезон: 9:00 - 19:00ч; зимен сезон: 9:00 - 17:00ч.

Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

покажи по-стари коментари
преди 2 години

От невидимата ръка на природата!

Маргарита преди 2 години

Белоградчишките скали са просто изумителни!

Искра преди 2 години

Много красиво! Заслужава да се посети!

Камелия преди 1 година

Прекрасно място,страхотна гледка

Виктория преди 1 година

Уникално място !!!

Кети преди 1 година

Много въздействащо място. Много красиво. Може да се луташ с часове и пак да не се наситиш на прекрасната гледка. Задължително трябва да посетите.

Мими преди 7 месеца

Уникално място !

Вилизара преди 6 месеца

Невероятно и запомнящо се изживяване!

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната