Рейтинг:
4.8 / 49 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Белоградчишката крепост

Белоградчик
разсеяна облачност 19°C
5 дневна прогноза
12 юли 15° / 20° днес 11° / 21° 14 юли 11° / 24° 15 юли 14° / 26° 16 юли 16° / 27°
586м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 237
преглеждания за целия период 11494
Дата на публикуване 26.07.2012г.
Белоградчишката крепост е впечатляващо дело на природата и човешкото творчество. Градена е сред непристъпни скали, които са били в пределите на Римската империя, когато българската държава още не е съществувала. Само две от стените - северозападната и югоизточната, са градени от човешка ръка. Огромни скални масиви, достигащи 100м височина, по естествен начин завършват зднанието. Крепостта е служила като наблюдателница и по-късно е била разширена по времето на Османската империя. Намира се непосредствено до град Белоградчик, като навсякъде са поставени обозначителни табели.

Крепостта ще ви плени с уникалната си архитектура и богато историческо минало, както и със спиращите дъха гледки на Белоградчишките скали. На много места има поставени и насочващи табели към едни от най-известните скални образувания, а именно Хайдут Велко, Мадоната, Конникът, Монасите и други. Изключително вълнуващо е и изкачването по многобройните стъпала до върха на крепостта, откъдето се разкриват великолепни пейзажи. Не пропускайте да си направите снимки!

Ще останете много впечатлени от крепостните стени, които са с дебелина 2.5м в основата си и достигат до 12м височина. Те са украсени с декоративни ниши, колони, каменни корнизи, розети, палмети и други релефни изображения на растения и животни. В дъгите на входовете пък се ефектно се редуват бял с червен камък.

В Калето ще видите оформени три крепостни двора, разделени с масивни портали с врати, обковани в железни ленти. Тук са изградени караулни помещения с оръдейни площадки и амбразури, както и 365 бойници по крепостните стени и помещения за складове и боеприпаси. В миналото е имало и мелница за брашно и сол. Крепостта се е използвала като военно съоръжение за последен път през Сръбско-българската война (1885г).
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

4 - 12 лв.

Работно Време:

м. април: всеки ден - 09:00 - 18:00 ч.
м. май: всеки ден - 09:00 - 19:00 ч.
м. юни - м. август: всеки ден - 09:00 - 20:00 ч.
м. септември: всеки ден - 09:00 - 19:00 ч.
м. октомври: всеки ден - 09:00 - 18:00 ч.
м. ноември - м. март: всеки ден - 09:00 - 17:00 ч.

Още за обекта:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Свободен полет с топловъздушен балон над Белоградчишките скали - за един или двама
2 бр. 88:88:88 3 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 26 Юни до 15 Септември 2020г.
Към офертата
Конна езда и велоразходка с водач покрай Белоградчишката крепост Калето, местност Збегове, село Дъбравка и село Вещица
Валидност на ваучера:
от 26 Юни до 30 Септември 2020г.
Към офертата
Велоразходка край Белоградчик с елекрическо колело, каска и водач
Валидност на ваучера:
от 26 Юни до 30 Септември 2020г.
Към офертата
Фестивали: Международен фолклорен фестивал "Под скалите" Белоградчик дата на събитието: Пт, 4 Септември 2020 - Нд, 6 Септември 2020 Изкуството да свириш народна музика изисква много повече от това да опънеш струните – трябва да вложиш частица от душата си. А ние сме сигурни, че в България има много талантливи творци. На второто издание на фестивала ще видите достойни майстори, които са част от музикалния конкурс и „възпяват“ безсмъртния български дух, въплътен във всеки тон на народната музика. Без значение на какъв инструмент свирят, ако искат да докажете таланта си в достойно съревнование, това е форматът . Българската народна музика се отличава с изключително разнообразие на музикалните инструменти, чрез които се изпълнява, някои характерни за цялата страна, други за конкретна област. Тяхната специфика им придава едно неповторимо звучене, неразривно свързано с характера и духа на българския народ във всеки отделен регион. Сякаш безсмъртната душа на българина се вплита във всеки един тон. Няма по-добър начин да засвидетелствате таланта си и да заслужите одобрението и признанието на публиката, от демонстрация на живо. А за най-добрите сме приготвили и специален награден фонд! Всеки занаятчия заявил участие на занаятчийската чаршия запазва уговореното си място. Повече информация за условията на новия фестивал очаквайте в най-скоро време.
04 сеп

Коментари · 21

покажи по-стари коментари
Искра преди 4 години

Много красиво! Заслужава да се посети!

Камелия преди 3 години

Прекрасно място,страхотна гледка

Виктория преди 3 години

Уникално място !!!

Кети преди 3 години

Много въздействащо място. Много красиво. Може да се луташ с часове и пак да не се наситиш на прекрасната гледка. Задължително трябва да посетите.

Радост преди 3 години

Много красиво!

Мими преди 3 години

Уникално място !

Вилизара преди 3 години

Невероятно и запомнящо се изживяване!

Цветелина преди 2 години

Красиво!! Идеално за разходка. Обект с много панорамни гледки.

Данаил преди 1 година

Чудесно, красиво и като всички места, които се посещават от хора, се замърсяват. Все повече си личи, некадърно усвоените пари и липсата на организация. Цял ден на вятъра е едно младо момиче до входа, което проверява дали сте си закупили билет. До кога?! Кой?!?

Коментирай 1000 символа

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още