Рейтинг:
4.7 / 71 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Перперикон Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Кърджали
разкъсана облачност 8°C
5 дневна прогноза
днес 0° / 10° 02 дек 2° / 11° 03 дек 4° / 14° 04 дек 3° / 9° 05 дек 3° / 9°
474м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 332
преглеждания за целия период 61406
Дата на публикуване 25.07.2012г.
Перперикон е най-големият древен и свещен град на Балканите. Той е изсечен от камък, откъдето идва и името му, което се свързва с тракийския бог на камъка Пер. Разположен е на едноименния хълм Перперикон в Източните Родопи, на 15км североизточно от Кърджали.Във вечния град се намират останките от светилището на бог Дионисий с прочутия олтар за предсказания. То често е сравнявано с величествения храм на Аполон в Делфи. В миналото районът е бил богат източник на злато, от което са изсичали и златните монети перпера.

За да разгледате Перперикон трябва да си отделите поне 2-3 часа. Обуйте си подходящи обувки, грабнете фотоапарата, голяма бутилка вода и няколко лакомства и се отправете по скалните пътечки. Преди това от паркинга под хълма може да си купите и карта с пълното описание на обектите, както и да се сдобиете с чудесен сувенир от това прекрасно място.

Скалното ви приключение ще започне с разглеждане на Двореца-светилище, което заема 10 000кв.м площ. До него ще ви отведе проход с каменни стъпала, изсечени в скалите. Той е бил на няколко етажа, като са се запазили само основните зали. Най-интересната е овалната зала без покрив, в центъра на която се намира каменния олтар, на който с вино и огън са правени велики предсказания. В скалата до него е изсечен и трон, на който е стоял владетелят. Това е идеално място да си направите царствена снимка!

Оттук нагоре следва изкачване до Акропола. Той се намира на най-високата част на хълма. Това е мястото, където са се провеждали култови дейности още от античността. Гледката е поразяваща и създава усещане за божествено величие.

Останалите забележителности на Перперикон за разпръснати в двете му предградия - южно и северно. Те представляват малки улички в скалите, покрай жилищни сгради и храмове. Особено интересни са и скалните басейни, в които са съхранявали питейната вода. На места ще видите и т.нар. шарапани - тракийски преси за винопроизводство.

Ако искате да резгледате ценните открития от разкопките, може да посетите Историческия музей на Кърджали. Сред тях са изключително редките за този район сребърни монети на цар Иван Александър, които свидетелстват за неговата кратка власт в Перперикон през 1343г. В музея ще научите и други интересни факти от историята на свещения град. На добър път!
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Посетители над 18г: 6.00лв.

Ученици, студенти и пенсионери: 2.00лв.

Деца до 7 г. и хора с увреждания: Безплатно

Беседа: 30.00лв.

Работно Време:

Май - Октомври:
7:30 - 20:00 ч.

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 35

покажи по-стари коментари
plamena преди 6 години

Днес древната слава на Перперикон възкръсва. Свещеният град е уникален в археологически, исторически, природен и мултирелигиозен аспект, едно от чудесата на света

Ива преди 6 години

Едно красиво място в България!

Svetla преди 6 години

Най-зареждащото място в нашата страна. Посетих го след тежка травма на двата крака, но охках само по култивираната пътека. Когато започна изкачването по древните каменни стъпала, исках само да стигна до горе, дори и на колене. На акропола въздуха, вятъра, гледката те замайват и изпълват с гордост от постиженията на нашият древен и силен народ.

Гергана преди 6 години

Величествено място! Доста ходене,но всяка една крачка до горе си засложава.

Диана преди 6 години

Уникално място!

Ваня преди 7 години

Отива се по неравен терен,но си заслужава.

Цвета преди 7 години

Уникално и величествено място!

Елена преди 7 години

Много е красиво, препоръчвам да се види.

Dinka преди 8 години

mnogo interesno i krasivo mqsto

Мариета преди 9 години

Ако го посетите непременно си заслужава да се чуе дългата лекция на екскурзовода.Иначе разходката се обезсмисля.

Коментирай 1000 символа

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още