Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Крепост Калето - Черна вода

село Черна вода
умерен дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 23° 14 апр 12° / 22° 15 апр 14° / 25° 16 апр 15° / 26° 17 апр 13° / 20°
429м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 34
преглеждания за целия период 3131
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 13.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепост Калето - Черна вода" за още по-богато съдържание.
Ранновизантийска крепост Калето се намира на около 2км западно от с.Черна вода. Крепостта е разположена върху десния бряг на Стеврешката река, на височината между реката и притока и Чанаджийска река (Амутлукдере).

Главната й функция е била да охранява пътя, който върви под крепостната стена в посока северозапад – югоизток и следва билото на височината. Западните и северните склонове са много стръмни и недостъпни. От нивото на реката крепостта се издига на повече от 150м, дълга е около 360м. Формата и се доближава до тази на правилен многоъгълник или окръжност. В сравнение с другите тя е добре запазена. На две места на стените има останки от кули, където е бил входа на крепостта.

В низината под калето, на левия бряг на реката има следи от селище. Открити са останки от църква. До нея се стига с кола, като от село Стеврек се тръгне по пътя за с.Черна вода. Вляво от пътя, където се събират двете реки има изградено място за пикник. Оттам почва пътя за крепостта.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната