Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.3 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо

Късноантичната римска крепост "Ковачевско кале"

Североизточна България
слаб дъжд 30°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 30° 20 юли 16° / 30° 21 юли 19° / 31° 22 юли 20° / 33° 23 юли 14° / 23°
190м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 65
преглеждания за целия период 2635
Дата на публикуване 10.03.2015г.
Късноантичната римска крепост "Ковачевско кале"се намира непосредствено край асфалтовия път Попово – Бяла, на 6км западно от гр. Попово Област Търговище. Разположена е в малка равнинна долина, която се е образувала при вливането на притока Чепез дере в река Ковачевска (Ерек дере). В древността, пряка видимост към Ковачевско кале имало единствено от изток и запад, а от север и юг – крепостта оставала закрита и защитена от три средно високи плата. Още, при своите теренни обхождания и проучвания в тази част на България, Карел Шкорпил, описвайки древния севернобалкански път от Марцианополис до Мелта, през Никополис ад Иструм, отбелязва, че Ковачевско кале е втората пътна станция на този римски път, и изготвя план на укрепителната й система.

Мощна крепостна стена, строена през 4-ти век, с дебелина от около 3,20 метра, е опасвала обширна територия с предполагаеми размери – към 50 декара. Задължителна част от крепостното строителство тук са установените при проучванията голям брой, издадени пред стената, кули - четиринадесет, от които са били с U-образна форма, разположени почти симетрично по дължината на крепостта, и четири кръгли кули – по една за всеки ъгъл. Две порти – северна и западна, мост над река Чепез дере – вече не съществуващ, подземен водопровод, изграден от глинени тръби, са допълвали детайлите от градежа.

Преди началото на редовни археологически проучвания през 1990г в района на Ковачевско кале, са били известни много малко факти за съществувалата някога крепост, получени от случайно намерени тук, предмети.

В резултат на периодично провежданите разкопки край гр. Попово през последните двадесетина години, днес руините на крепостта, в по-голямата си част, са добре проучени и консервирани, а археологическите находки са изложени в историческия музей на града.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 1

Цветелин преди 3 седмици

За съжаление, когато го посетихме Калето беше толкова обрасло в треволяци, че не можеше да се види нищо от него. Посетителският център беше заключен и прашен и общо взето, освен да снимаме двете дървени кули, друго не ни остана.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още