Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.9 / 34 оценки
Места за нощувка наблизо

Крепостта "Баба Вида" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Видин
тъмни облаци 8°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 9° 14 дек 5° / 10° 15 дек 6° / 12° 16 дек 4° / 10° 17 дек 4° / 10°
преглеждания за последните 30 дни 443
преглеждания за целия период 21778
Дата на публикуване 25.07.2012г.
Крепостта "Баба Вида" е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Тя се извисява величествено на брега на р. Дунав, в североизточната част на Видин. Уникалната й архитектура е запечатана в лентите на над 50 български и чуждестранни филма. Едни от тях са: "Капитан Петко войвода", "Боянският майстор", "Сватбите на Йоан-Асен", "Князът", "Мяра според мяра", както и сцени с Джон Рис-Дейвис, изпълняващ ролята на джуджето Гимли във "Властелинът на пръстените". Крепостта може да видите и в различни италиански, полски и унгарски продукции.

Замъкът е на повече от 2000 години, построен върху останките на античната крепост Бонония. Той е достъпен за посетители само от север, където се намира входната кула. Обграден е с дълбок ров, запълван от водите на Дунава, над който се спускал дървен подвижен мост. В днешно време гостите на крепостта минават по новоизградения каменен мост, който отвежда във вътрешния двор. Тук е открит Летен театър "Вида", който е една от най-големите атракции на града. На неговата сцена се представят известни постановки от 1964г насам.

Една от легендите за създаването на замъка разказва, че в местността живеели двете сестри Вида и Кула - дъщери на знатен болярин. Вида била много красива и всички мъже я искали за жена, но тя не харесала никого. Кула често я увещавала да се задоми, но тя се ядосвала на съветите й и не след дълго се разделили. Така Кула станала основателка на град Кула, а Вида останала да живее в родния дом. Когато турците завладели българските земи, Вида била вече стара и самотна жена, защото цял живот не могла да намери достоен за нейния ум и красота. Като се разчуло, че наближават града, тя събрала хората си и им казала да изградят кули, в които да се скрие населението. Тези кули и до днес носят името "Бабини Видини кули".
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Възрастни - 4лв; учащи - 2лв; Беседа - 20.00лв.

Работно Време:

Летен сезон:
Понеделник-Петък: 08:30-17:00ч
Събота-Неделя: 09:30-17:30ч

Зимен сезон:
Понеделник-Петък: 08:30-16:30ч
Събота-Неделя: 10:00-16:30ч

Телефон:

094 601 705

Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Хотел Микс
1 нощувка 2 21лв/ден 1 бр. 2 бр. 110 бр. Оферта от Nastani.bg
Хотел Микс
Хотел Микс
1 нощувка 2 21лв/ден 1 бр. 2 бр. 110 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 41.00лв

Коментари · 13

покажи по-стари коментари
галина преди 5 години

автентична крепост която трябва да се посети от всеки

Vili преди 5 години

Ако създателите на сериала "Игра на тронове" по "ЕЙЧБИО"знаеха каква атракция е тази крепст,можеха веднага да пренесат снимачната си техника тук ,във Видин и "Баба Вида" щеше да се задвижи още по-динамично историческата сага! Трябват имсамо няколкото от познатите имена на актьортите и само костюмите от онази епоха,другото камъкът го има!

Петя преди 4 години

Единствената запазена средновековна крепост в България.

bluewater преди 3 години

Невероятна крепост

Камелия преди 3 години

Невероятна крепост.Страхотен град!

Lyubomir преди 3 години

Крепостта Баба Вида е единствената запазена средновековна крепост в България!

toni преди 2 години

Гордея се че именно такава уникална крепост се намира в моят роден град

Антоанета преди 1 година

В събота ходих. Много чуждестранни туристи, малко български, но хубавото е, че бяха повечето семейства с децата си. Всеки българин трябва да посети крепостта!

Eмил преди 9 месеца

Крепостта е интересна най-вече с това, че у нас няма друга като нея. Иначе като повечето подобни обекти в страната е зле поддържана, плачеща за реставрация и на места - направо опасна. Най-тъжното е, че гледаш голи стени. Няма възстановка на живота, кипял тук през многото векове. Ако крепостта се намираше нейде в Европа, щеше да има възстановени зали с интригуващ инвентар, музейна част, интерактивни медии, забавления за децата, сувенирно магазинче и дори кафене. И щеше да е по-привлекателна.

Dinka преди 5 месеца

Крепостта "Баба Вида" е единственият изцяло запазен средновековен замък в България, което е прекрасно. nТолкова величие и така българско е всичко там, невероятно. Поглеждайки от крепостта към р.Дунав, гледката спира дъха, а разветия български трибагреник, уникално.

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Инна Ив на 24 септември 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още