Имате въпрос за обекта?
Рейтинг:
4.9 / 35 оценки
Участва в пътешествия

Пещера "Магура" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Пещерата "Магура" крие голямо богатство. В нея се намира най-голямото находище на скални рисунки в Европа. А в дълбините й се произвежда единственото у нас шампанизирано вино, което отлежава 3 години при естествени условия. Разположена е в Северозападна България, на 20км от Белоградчик, близо до с. Рабиша."Магура" крие още една изненада за своите посетители. В царството й се намира най-големият сталагмит, открит у нас - Падналият бор със своите 11м дължина.

Подземието на пещерата ще ви върне с 15 млн. години назад. Множеството колосални зали представляват своеобразен музей с фантастични варовикови форми. Най-впечатляващите са Подналият бор, Големият сталактон, Тополата, Малкият и Големият брат, Гъбата, Тронът и Вкаменената гора.

В коридора на Славата ви очакват оригиналните пещерни рисунки, които са най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой и изобразяват танцуващи женски фигури, ловуващи мъже, маскирани хора и оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана. Силно впечатление ще ви направи и слънчевият годишен календар, който датира от късния енеолит. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

В най-голямата Триумфална зала пък може да видите кости на пещерни животни и предмети от бита на племената, населявали тази част на Балканите. А в бившата зала за прилепи ще станете свидетели как се прави естествено пенливо вино с марката "Магура".

До изхода на пещерата се намира и известното Рабишко езеро - най-голямото по площ вътрешно езеро в България. Дълбочината му достига 35-40м и предлага идеални условия за сърф и плуване. Ако сте страстни рибари, грабвайте въдиците, защото тук ви очаква изобилие от шаран, толстолоб, бял амур и сом. А ако сте опитни ловджии, нарамвайте пушката и може да си отнесете някоя водна птица за трофей. Наслука!
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Възрастни - 10лв; ученици и пенсионери - 8лв (с включено посещение на галерията с рисунките)

Работно Време:

Работно време - без почивен ден:
Първо влизане за деня - 10.00ч
Последно влизане за деня - 16.30ч

Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

покажи по-стари коментари
Румен преди 2 години

Уникално красива пещера!!! Страхотно изживяване!!! Задължително да се посети!!!

Радостина преди 2 години

Трябва да се види!

Stilian преди 2 години

Ходил съм много пъти в нея всеки българин трябва да я посети поне веднъж в живота си

veronika преди 2 години

невероятна пещера , завладяваща е , трябва да се посети !!!

Деяна преди 1 година

Много е красиво и различно, с добро отношение към посетителите.

Димитър преди 1 година

Заслужава си, не само заради рисунките.

Кети преди 1 година

Уникално място. Всичко беше прекрасно, беседата, пещерата, рисунките, всичко.

Vania преди 1 година

Много красиво място!

Таня преди 1 година

В момента заради оперните представления работи с променено работно време. Доколкото знам - от 15 до 17,30 ч. В Белоградчик ми дадоха телефон на Магурата за проверка на работното време: 093296677. Много е красива

Мартина преди 2 месеца

Страхотно място, но за жалост доста осквернено. В голяма част от пещерата има надраскани имена и какви ли не глупости на тавана(където е по ниско) и по стените, защото пускат без екскурзовод и без каквато и да е охрана. Отидохме в 12 часа и ни казаха, че екскурзовод ще има в 16 часа чак. Естествено имахме планове и нямаше как да чакаме до 16:00. На въпроса ми можем ли да влезем без екскурзовод ми отговориха, че нямам как да спрат никой.

Коментирай 500 символа

Вижте още

Други подобни обекти в страната