Рейтинг:
4.7 / 22 оценки
Места за нощувка наблизо

Черепишки манастир

Северозападна България
слаб дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 23° 23 май 11° / 21° 24 май 11° / 23° 25 май 14° / 28° 26 май 15° / 30°
258м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 384
преглеждания за целия период 23889
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 08.07.2014г.
Черепишкият манастир "Успение Богородично" е разположен на 29км югоизточно от Враца, на самия бряг на река Искър.

Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман (управлявал 1371-1395г). Съществува легенда, според която името на манастира идва от костите на загиналите войници след битката в края на XIVв между цар Иван Шишман и османските нашественици. В края на ХVІв свети Пимен Зографски (български зограф, книжовник и храмостроител) възстановява манастира и го превръща в книжовно и духовно средище. В манастира през 1612г е изработено и прочутото "Черепишко Четвероевангелие" с позлатен обков. Активната книжовна дейност в светата обител продължава и през ХVІІІв. През 1784г в скалите над манастира била изградена костница на два етажа, чийто параклис е посветен на "Св. Йоан Кръстител".

Кърджалийските набези (разбойнически нападения) накарали монасите да изоставят манастира за известно време в края на ХVІІІв, но от 1802г той отново започнал да функционира.

Жилищните сгради, които посетителите на манастира могат да видят днес, са построени през 1836г от игумена Йосиф. През първите години на ХІХв с дарение на богат турчин, чиято дъщеря е излекувана в манастира, било изградено т.нар. "Рашидово здание". След това са изградени "Методиевото здание" и "Данаиловата сграда".

В Черепишкия манастир са запазени останките на стенописи от ХVІ-ХVІІІв и ХІХв, оттогава е останала и колекция от икони.

В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов (1850-1921г), който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които "Дядо Йоцо гледа" и "Една българка".

Черепишкият манастир е действащ мъжки манастир. Храмовият празник се чества на 15 август –Деня на Света Богородица. Манастирът предлага настаняване.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 11

покажи по-стари коментари
Елица преди 3 седмици

Красив манастир!

Румен преди месец

Уникален, красив, величествен, гледки те от високо към него са нещо уау. В комбинация с Искър е страшно красиво. Ресторанчето също е за препоръчване.

Мадлен преди 1 година

Манастира е страхотен. Вазовия кът и гробницата бяха много интересни за децата (на 6години). Впечатляващо.

тодоров преди 3 години

Нас никой не ни посрещна,свещите ни продаде един мъж.Гробове не видяхме.В заведението готвят добре и е евтино.Такса вход няма.

Plamena преди 5 години

моля за съдействие-ако разполагате с актуален тел.номер за Черепишки манастир.Ще съм много благодарна!Благодаря Ви за вниманието!

Светла преди 5 години

Човешкият фактор за стопанисване е изиграл много лоша роля за стопанисването на Тази изключителна забележителност. Няма нормална тоалетна, въпреки, че има хубаво битово заведение. Много нелюбезна жена ни посрещна пред църквата. С голяма досада ни продаде няколко свещи и не отговаряше на въпросите ни. Стаята в която е писал Вазов е заключена. Гробовете на войниците са занемарени. На фона на вълшебната природа, историите, които могат да бъдат разказани сигурно са безкрай. Моля, компетентните орган

Lyubomir преди 5 години

Много приятно и зареждащо с положителни емоции място.

pavlina преди 5 години

Реката лъкатуши и гали с водите си величествени скали.Манастирът е притихнал в прегръдката на планината,а ромонът на водата и повеят на вятъра са неземно нежни.Място където вярата те смирява, я природата те издига давайки ти криле да мечтаеш!

Димитър преди 5 години

Едно място което те зарежда с енергия,скрито сред невероятна природа и красота.... :)

пламена преди 6 години

Прекрасно, вдъхновяващо, респектиращо!

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Simeon Bonchev на 14 октомври 2019

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още