Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Долнобешовишки манастир "Св. Архангел Михаил" - Враца

село Долна Бешовица
ясно небе 29°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 32° 28 юни 20° / 27° 29 юни 15° / 26° 30 юни 14° / 27° 01 юли 16° / 31°
359м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 31
преглеждания за целия период 1038
Дата на публикуване 14.08.2015г.
Долнобешовишкият манастир "Свети Архангел Михаил" е български православен манастир в близост до село Долна Бешовица, община Роман, Област Враца.

Манастирът е разположен в в югоизточната част на рида Веслец от Западния Предбалкан, на около 2км от село Долна Бешовица и на на около 6км от град Роман и на около 25км от Враца.

Предполага се, че е възникнал по времето на Втората българска държава - през XII век - първоначално като болярска църква, а по- късно се обособява като самостоятелен манастир. Разорен е в началото на турското робство и дълго е останал в запустение. През XVI век майстор Павел от с. Долна Бешовица построява днешната малка еднокорабна и едноабсидна безкуполна манастирска църква. През периода 1843-1845г в манастира е работил Захари Зограф, оставайки ценни художествени произведения.

Манастирският комплекс се състои от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна черква, с размери 8.30 х 5.50м и рухнали жилищни сгради. На западната й стена още личат следи от стенописна композиция "Страшният съд". По информация на Регионалния исторически музей – Враца, иконостасът и иконите са демонтирани и реставрирани в края на 80-те години на ХХ-ти век и понастоящем се съхраняват във Врачанската митрополия.

В момента манастирският комплекс е разграден, не се обитава и не се стопанисва. В лошо време, поради нестабилната пътна настилка достъпът до манастира е затруднен.

Храмовият празник е на 8 ноември - Архангеловден.
Манастирският комплекс е обявен за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо