• Чекотински манастир "Свети Архангел Михаил" - Правец
  • GPS Координати: 42.98971600, 23.87404700
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Чекотински манастир "Свети Архангел Михаил" - Правец

Правец
предимно ясно 29°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 29° 04 авг 15° / 30° 05 авг 16° / 28° 06 авг 14° / 26° 07 авг 14° / 26°
281м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 449
преглеждания за целия период 11176
Дата на публикуване 30.09.2014г.
Чекотинският манастир "Св. Архангел Михаил" се намира на 20км североизточно от Ботевград и на 10км от гр. Правец, на брега на река Малък искър в Предбалкана. До манастира води добър асфалтов път от магистрала Хемус, който е обозначен с табели. Отбива се при гр. Правец, като се поема по пътя за гр. Роман.

Името на манастира идва от едноименната махала в близост до него. Съществува от времето на Второто българско царство. Обителта е имала тесни връзки с намиращата се наблизо крепост "Боженишки урвич", отстои на 4км западно. При падането на крепостта в края на ХІVв манастирът е разрушен. През ХVІІв е открита полуразрушената църква на Чекотинския манастир, тогава е била възстановена. Този период от съществуването на манастира е кратък, разрушен е отново- през времето на кърджалийските набези (края на XVIIIв). През 1830-40г с усилията на местното население храмът му отново е възстановен.

Манастирската църква е единствената сграда от средновековния манастир, която частично е оцеляла и до днес. Тя има типичен за храмовете от ХІІ-ХІІІв архитектура - еднокорабна базилика с преддверие, апсида и полуцилиндричен свод. Правят впечатление вентилационните изводи в четирите й ъгъла. Северната ниша скрива тайна врата и подземен тунел. Дървеният иконостас е с богата дърворезба - дело на майстори от Тревненската школа.

В съвремения си вид Чекотинският манастир е дело на приснопаметния Мелнишки еп. Генадий. Сградата е с внушителна разгърната площ на три етажа. В източната част на втория етаж е оформен параклис в чест на св. Генадий, патриарх Константинополски.

Манастирският живот се поддържа от послушник. Храмовият празник е на 8 ноември - Събор на Св. Aрх. Михаил.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 2

Калинка преди 4 години

Място, на което човек се чувства по-спокоен, с освободено съзнание, пречистен и по-добър.Тук ще успеете да се насладите на тишината на Балкана, да чуете мислите си и да се докоснете до миналото.

Мими преди 3 години

Много силно енергийно място , ще го посещавам отново и отново !

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още