20 от най-известните манастири в България

От самото си създаване те се превръщат в центрове на славянската писменост и култура, съхраняващи националните ценности през трудни за държавата периоди.

Източник:
Публикувано на:
08 Юни 2017
Рейтинг:
5.0 / 7 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
126943 бр.
Обекти към статията
1 Рилски манастир Виж
2 Бачковски манастир "Успение Богородично" Виж
3 Троянски манастир "Успение Богородично" - Оре... Виж
4 Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил" Виж
5 Черепишки манастир Виж
6 Преображенски манастир "Преображение Господне... Виж
7 Соколски манастир "Успение Богородично" - Габ... Виж
8 Роженски манастир "Свето Рождество Богородичн... Виж
9 Арбанашки манастир "Св. Успение Богородично" ... Виж
10 Драгалевски манастир "Св. Богородица" Виж
11 Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец" Виж
12 Шипченски манастир "Рождество Христово" Виж
13 Гигински манастир "Св. Св. Козма и Дамян" - Г... Виж
14 Руенският манастир "Св. Йоан Рилски" - Скрино Виж
15 Обидимски манастир "Свети Пантелеймон" - Обид... Виж
16 Манастир "Рождество на Пресвета Богородица" -... Виж
17 Ивановски скални църкви – с.Иваново Виж
18 Скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" - ... Виж
19 Аладжа манастир Виж
20 Осмарски скални манастири - Осмар Виж
Едно от най-големите богатства на България са множеството манастири, разположени на непристъпни върхове, или оградени от внушителни планински масиви, заобиколени от невероятна природа. Българските манастири са уникални със своята богата архитектура, икони и стенописи, а също и заради легендите и преданията, свързани с някои от тях.

Рилски манастир


Снимка: opoznai.bg

Рилският манастир е един от символите на България. Основан през 10 век от монаха Иван Рилски, днес той привлича посетители от цял свят с уникалната си архитектура и чудотворна сила. Намира се в сърцето на Рила планина, на 20км от град Рила. До него се стига по асфалтиран път.

Рилският манастир ще ви очарова още от прага си. Многобройните стенописи, украсяващи фасадата му, ще накарат сърцето ви да забие силно от гордост и възхищение. Гледката на цялата тази красота на фона на величествената планина е неописуема.

Бачковски манастир "Успение Богородично"


Снимка: Тодор Видев/opoznai.bg

Бачковският манастир "Успение Богородично" е един от най-древните на Балканския полуостров и втори по големина след Рилския манастир. Основан през 1083г от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани, той съчетава уникална комбинация от византийска, грузинска и българска култура. Манастирът се намира на живописния бряг на Чепеларската река (Чая) в Западните Родопи, близо до село Бачково, на 9км от Асеновград.

Когато прекрачите прага, ще почувствате духа на българското, съхранил се близо 1000 години между тези велики стени. Най-голямото богатство на манастира се крие в главата църква. Това е чудотворната икона "Св. Богородица Елеуса" (Умиление), която има силата да изцелява. Тя е покрита със сребърен обков с надпис от 1311г. Според византийски предания от 14 век, иконата е автентичен образ на Божията майка. В църквата ще видите и един от най-старите позлатени дърворезбовани иконостаси в България.

Троянски манастир "Успение Богородично" - Орешак


Снимка: bulgariatravel.org

Троянският манастир като манастирски комплекс е трети по големина в България, забележителен паметник на културата от национално значение. Разположен е в красивата долина на река Черни Осъм, на 10км южно от град Троян.

Според историческите документи манастирът е бил първоначално основан през 1600 година и възобновен в периода (1830г–1865г) в сегашния си вид.  Най-забележителен архитектурен и културен паметник е главната църква "Успение Пресвета Богородица". Интериорът и екстериорът на църквата са изписани с фрески от Захари Зограф от Самоковската школа.

Наред с отразените библейски сцени, той оставя един великолепен автопортрет, портрети на дарители, образите на св. св. Кирил и Методий, образи на български патриарси и царе, светци и за първи път са изобразени български светици. Българското изобразително изкуство не познава такова богатство и разнообразие на теми и сюжети от Възрожденската епоха (XVIII–XIXв).

Подобно на други манастири, Троянският също е бил убежище на Апостола на свободата Васил Левски, който формира революционни комитети не само в Троян, но и в самия манастир. И до днес е запазена в автентичния си вид килията, в която са били обсъждани революционните дела.

Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил" 


Снимка: opoznai.bg

Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" е сред най-важните духовни и културни центрове на България. Неведнъж опожаряван до основи, той се възражда като феникс от пепелта с още по-голямо величие. Намира се в красивата карстова долина на река Дряновска, на около 5км от Дряново.

До него са разположени пещерите "Бачо Киро" и "Андъка". Манастирът играе ключова роля в подготовката на Априлското въстание. Той е бил главна квартира на Българския централен революционен комитет в Търново. В него са се укривали Васил Левски и Георги Измирлиев, а отрядът на поп Харитон и Бачо Киро превръща светата обител в своя крепост.

Манастирът е разположен в прекрасна живописна местност, която ще ви очарова от пръв поглед. Над величествената му осанка се извива причудливия скален венец на старопланинското плато "Стражата". А около вековните му стени тихо ромоли реката. Това е идеалното място за разходка из природата, която да съчетаете с пътуване в миналото на България.

Черепишки манастир


Снимка: bulgariatravel.org

Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман (управлявал 1371-1395г). Съществува легенда, според която името на манастира идва от костите на загиналите войници след битката в края на XIVв между цар Иван Шишман и османските нашественици.

В края на ХVІв свети Пимен Зографски (български зограф, книжовник и храмостроител) възстановява манастира и го превръща в книжовно и духовно средище. В Черепишкия манастир са запазени останките на стенописи от ХVІ-ХVІІІв и ХІХв, оттогава е останала и колекция от икони.

В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов (1850-1921г), който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които "Дядо Йоцо гледа" и "Една българка".

Преображенски манастир "Преображение Господне" – Велико Търново


Снимка: bulgariatravel.org

Преображенски манастир "Свето Преображение Господне" е най-големият от манастирите разположени около град Велико Търново и 4-ти по големина в България. Намира се под непристъпните отвесни скали на левия бряг на река Янтра, в гористия пролом на Дервента, по средата на пътя между града и село Самоводене. От скалната тераса, на която е разположен се открива прекрасна гледка на изток към отсрещния манастир "Света Троица".

Счита се, че е основан по времето на Втората българска държава - около 1360г, от царица Теодора-Сара и сина й Иван Шишман (XIVв). Затова манастирът е наричан още "Сарин" или "Шишманов". 

Строежът на главната църква "Преображение Господне" е започнат през 1834г от майстор Димитър Софиялията и довършен от майстор Колю Фичето, един от най-известните майстори строители през XIXв. През 1837г той завършва югоизточното крило с малката гостна и оформя главния вход и колоната. Интериорът и външните стени на храма са украсени със стенописи в периода 1849-1851г от големия български художник Захарий Зограф от Самоков. През 1861г Колю Фичето изгражда камбанарията с часовника.

Соколски манастир "Успение Богородично" - Габрово


Снимка: opoznai.bg

Соколският манастир "Успение Богородично" се намира в местността Соколова пещера, на 15 км югоизточно от Габрово и на 4 км от архитектурно-етнографския комплекс "Eтъра". Манастирът е основан от архимандрит Йосиф Соколски.

В годините до Освобождението светата обител е давала убежище на бореца за свобода Васил Левски и четата на капитан дядо Никола. През 1868 г. в манастирския двор известният в цяла България самоук майстор Колю Фичето построил кръгообразна каменна чешма с осем чучура, която е запазена и до днес и е една от най-интересните забележителности в манастира. До средата на XX в. манастирът е бил мъжки, но от 1959 г. манастирът е девически.

Роженски манастир "Свето Рождество Богородично"


Снимка: Бисер/opoznai.bg

Роженският манастир "Свето Рождество Богородично" е един от най-древните манастири по нашите земи. Той датира от 890г и е разположен южно от пиринското село Рожен, на 5км от град Мелник.

Забележителната архитектура на манастира е увековечена в лентата на "Време разделно". В него се пази чудотворната икона "Св. Богородица Портаитиса" - едно от малкото копия със светено желязо.

През XIV век тук е създадено уникалното произведение "Интерпретация на Йов", което е украсено със 117 ръчно изработени миниатюри. Днес то се съхранява в църквата "Гроба Господен" в Йерусалим.

На около 500м от портите на манастира се намира църквата "Св. Св. Кирил и Методий", в която е гробът на българския войвода Яне Сандански. На него са изписани паметните му слова: "Да живееш, значи да се бориш - робът за свобода, а свободният за съвършенство!"

Арбанашки манастир "Св. Успение Богородично"


Снимка: svetimesta.com

Манастирът е основан още по времето на Втората българска държава (XII-XIVв). Той е бил един от манастирите на Търновското светогорие, които опасвали във венец старопрестолния град Търново.

Цялата вътрешност на храма е покрит с чудесни стенописи. Независимо, че са потъмнели от времето и дима на свещите, те са запазили своите художествени достойнства до наши дни. Стенописната украса в наоса е от ХVІІв (около 1600г), а в женското отделение (притвора) от 1603г. Параклисът "Св.Троица" е изписан през 1704г от зографите даскал Коста, Цоню и Герге. 

Най-голяма ценност за манастира представлява, поставената в предверието на същинската църква, чудотворна икона на Света Богородица.

Драгалевски манастир "Св. Богородица"


Снимка: Spiritia/bg.wikipedia.org 

Край кв. Драгалевци в София, на около 1.5км в югозападна посока се намира Драгалевският манастир "Св. Богородица Витошка". Той е създаден от цар Иван Александър (управлявал 1331–1371г) около 1341г и оцелява след завладяването от османците през 1382г.

Църквата на манастира е обновена и зографисана през 1476г. През XVIIв тук е имало и килийно училище. Светата обител е давала убежище на революционера Васил Левски (1837–1873г).

Манастирът е обявен за паметник на културата. В библиотеката му се съхраняват старопечатни богослужебни книги и ръкописно четвероевангелие от 1534г. Храмовият празник е на 15 август, Денят на Света Богородица.

Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"


Снимка: Grojen/bg.wikipedia.org

Манастирът "Свети Георги Победоносец" се намира на около 17 км от село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител е разположена на скалист връх в Тетевенската планина и се вижда отдалеч. Смята се, че през XIII в. киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ, построил в района манастир "Св. Преображение" и малка крепост.

Манастирът е съществувал до XVII в., а в началото на XVIII в. монасите построили нов манастир, посветен на "Св. Георги Победоносец", на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Манастирът е действащ мъжки, предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи.

Шипченски манастир "Рождество Христово"


Снимка: bulgariatravel.org

Шипченският манастир "Рождество Христово" се намира в покрайнините на град Шипка. Идеята за основаването му е на руския дипломат граф Игнатиев и майката на генерал Скобелев – Олга Скобелева.  Строежът му започва през 1885г и завършва през 1902г. През 1902г е изографисан и главният храм на манастира. 

По стените на храма и в галериите отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на загиналите офицери и опълченци през Руско-турската война от 1877-1878г, най-ожесточените битки, в която се водят в Шипченския проход, недалеч от град Шипка. До западната част на църквата има 53-метрова кула-камбанария. Общият брой на камбаните в нея е 17, като най-голямата камбана от тях тежи близо 12 тона и е личен подарък от руският император Николай ІІ.

Днес Шипченският манастир е част от парк-музей "Шипка – Бузлуджа". Храмът е определен за архитектурно-строителен паметник на културата.

Гигински манастир "Св. Св. Козма и Дамян" - Гигинци


Снимка: Диана Кьосева/opoznai.bg

Гигинският манастир "Св. Св. Козма и Дамян" датира още от XI-XIIв., като тогава манастира се е намирал в подножието на връх Тумба (1129 м.), в местността Китка. По време на Второто българско царство манастира е притежавал богато стопанство и множество имоти, дарени му от българските царе и боляри.

Гигинският манастир бил един от малкото български манастири, които продължили да функционират и след османското нашествие и се е наложил, като духовно и просветно огнище за населението в района. През 16в. в обителта се помещавало и килийно училище.

Около 1737-1739г. манастира е опожарен от турците, за да възкръсне малко по-късно благодарение на няколко хилендарски монаси, които открили лековит извор в близост до сегашните постройки на манастира и решили да преместят манастира до него. С помощта на местното население били построени килиите, стопанските постройки и сегашната църква. Най-ценната сграда в манастира е църквата, построена през 1814г.

Руенският манастир "Св. Йоан Рилски" - Скрино


Снимка: svetimesta.com

Руенският манастир "Св. Йоан Рилски" се намира на около 2 км югозападно от с. Скрино в красива местност сред северните склонове на Руен планина.
Изграждането на днешния манастир започва през 1995г. При изкопаване основите за новия храм работниците се натъкнали на основите на две средновековни църкви, изградени последователно една след друга (VIIIв - IXв)

Интересно е че под двете християнски църкви е разкрит по-ранен културен пласт - архитектурна структура от езически храм - светилище. По време на строителните работи в насипа са открити значителен брой артефакти – парченца от керамика, фрагменти от стенописи, копие и др.

Руенският манастир е един от малкото новопостроени в България. Красивата и приветлива обител е разположена сред букова гора и вековни дървета от един изключителни рядък растителен вид – Царския лешник. Понастоящем манастирът е постоянно действащ и се обитава от двама монаси.

Обидимски манастир "Свети Пантелеймон" - Обидим


Снимка: svetimesta.com

Обидимският манастир "Свети Пантелеймон" се намира в землището на село Обидим. Манастирът е построен в XX век на мястото на разрушен стар манастир. В 1914 година е построена църквата на манастира.

В Обидимския манастир се намират редки икони, като тази със Света Богородица в цял ръст с младенеца, Свети Пантелеймон и Свети Атанасий.

Манастир "Рождество на Пресвета Богородица" - Кабиле


Снимка: svetimesta.com

Манастирът "Рождество на Пресвета Богородица" се намира в средата на нива недалеч от археологическия резерват Кабиле на 6 км от град Ямбол. До манастира се стига лесно с кола от Ямбол и Сливен – на около километър от с. Кабиле.

Кабиленският манастир има древна история. Легендите разказват, че през IV-V в. – по времето на римския император Константин Велики, тук е имало манастир с лековита вода и царица Елена изпращала да ѝ носят от нея.

Кабиленският манастир има хотелска част, където можете да отседнете и да се насладите на покоя и тишината.

Ивановски скални църкви - Русе 


Снимка: bulgariatravel.org

Скалният манастир "Св. Архангел Михаил" се намира на 22 км от град Русе, в близост до село Иваново, в границите на Природен парк "Русенски Лом". До комплекса води асфалтов път с указателни табели, а в подножието на скалите има паркинг за автомобили. Система от стъпала в скалите дава достъп на посетителите до различните църкви и параклиси в района.

Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през XIII-XIV в. Стенописите в църквата "Св. Богородица" са световноизвестни. Те са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите и са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

Днес манастирът не е действащ. В комплекса се продават информационни материали и сувенири.

Скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" - Басарбово


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Басарбовският скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10 км от град Русе. Скалният манастир води началото си още от Второто българско царство и е единственият действащ скален манастир в България.

Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан от св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита. В подножието на скалите на манастира се намират две стаи и пещерата трапезария. Оттам по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която се вярва, че е спял Св. Димитрий.

Аладжа манастир


Снимка: opoznai.bg

Аладжа манастир се намира в красива местност на 14 км северно от град Варна, близо до курортния комплекс Златни пясъци и в централната част на природния парк "Златни пясъци". Той е един от малкото скални манастири в България, при които са ясно разграничими отделните помещения с различна функция.  На 600-700м западно от манастира се намира група пещери, известна под името Катакомбите.

Християнското име на манастира е неизвестно. Названието "аладжа" означава "пъстър" на турски език. Първият изследовател на манастира е записал предание, което гласи, че патрон на светата обител е бил Св. Спас (от Христос Спасител).

От 2009 г. в Аладжа манастир се реализира уникален аудиовизуален спектакъл "Легенди от Аладжа манастир". Освен манастира, посетителите могат да разгледат и музея, в който са изложени макети.

Осмарски скални манастири - Осмар


Снимка: svetimesta.com

Скалните манастири по Шуменското плато представляват комплекс от разпръснати средновековни скални манастири, които са разположени по южните и югоизточните склонове на платото и са издълбани във варовиковите му скали. Достъпни пеша са Ханкрумовски, Костадинов и Дивдядовски скални манастири посредством маркирани пътеки.

Достъпът до някои от манастирите не е обезопасен и само хора, които практикуват скално катерене, могат да се справят с трасето. Осмарските манастири се намират в местността "Осмарски боаз" северно от село Осмар. Най-големия и най-запазен от манастирите е Костадиновият манастир.

Коментари

Коментирай 1000 символа