• Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"
  • GPS Координати: 42.97558900, 24.16936400
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.7 / 37 оценки
Места за нощувка наблизо

Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"

село Гложене (Област Ловеч)
слаб дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 22° 12 юни 13° / 20° 13 юни 13° / 16° 14 юни 13° / 19° 15 юни 12° / 20°
778м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 378
преглеждания за целия период 52123
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Манастирът "Свети Георги Победоносец" се намира на около 17км от село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител се вижда още от далеч, тъй като е разположена на скалист връх в Тетевенската планина.

Смята се, че през ХІІІв киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ (управлявал 1218-1241г), построил в района манастир "Св. Преображение" и малка крепост. Манастирът е съществувал до ХVІІв, а в началото на ХVІІІв монасите построили нов манастир, посветен на "Св. Георги Победоносец", на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Известно време двата манастира са съществували паралелно, като са били свързани помежду си от тунел в скалите.

В края на ХVІІІ и началото на ХІХв манастирът "Свети Георги Победоносец" е развивал просветна дейност - в близост до село Малък извор, както и в гр. Ловеч монасите от манастира основали метох и килийно училище.

Монашеските жилища са построени през 1858г на мястото на стари сгради. Първоначалната манастирска църква е разрушена след земетресенията през 1904 и 1913г. Новата църква на манастира е изградена през 1931г, като в нея е пренесен дърворезбованият иконостас, спасен от разрушения стар храм. Според легенда храмовата икона на манастира "Св. Георги Победоносец", която се пази и до днес, е донесена от княз Глож от Киевско-Печорската лавра (голям манастир в Киев).

Гложенският манастир е обявен за архитектурно-строителен и исторически паметник с протокол на НСПОК от 19.06.2006г Манастирът е действащ мъжки, предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи. Повече информация за историята му посетителите могат да научат в брошурите, които се продават в църквата.

Храмовият празник в Гложенския манастир се чества на 6 май – Деня на Св. Георги.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Май - септември:
08:00 - 21:00 ч.

Октомври - април:
08:00 - 18:00 ч.

Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 21

покажи по-стари коментари
Невена преди 6 години

Манастирът е разположен на уникално място.Гледката е великолепна.
Природата е много красива.Храната в гостилницата е добра.
Разгледахме и вътре.Монасите живеят там целогодишно.Предполагам,че зимата е още по-красиво.
Пътят до там е асфалтиран,няма дупки,но е стръмен и тесен с много завои,трябва да се кара бавно.На места две коли трудно се разминават.Това е единственото,което малко ме притесни,но ходихме два пъти и определено си струва.С удоволствие ще отидем и трети път.

Dido преди 6 години

Страхотно място, зареждащо с енергия и битовата обстановка включваща вкусна и евтина супа в гостилницата ни накараха да се заречем да идем отново.

Деяна преди 6 години

Манастира е красив и има много живописни гледки. Ние не можахме да огледаме вътре, нямаше кой да ни обърне внимание. Не сме плащали и за паркинг. Огледахме го отвън и толкова.

Божидар преди 7 години

Хареса ми много е красиво.

Yulia преди 7 години

Красиво място! Лесно се стига до манастира. За съжаление още на входа му започват да ти искат пари за паркинг (!?), тоалетна, музей, такса за снимки... Общо взето на където се обърнеш има купички за разплащане. А таксата за паркинг ме озадачи, тъй като си насред нищото, нямаш избор къде да паркираш, а и никой не охранява т.нар. паркинг. Оценката ми е 4 именно заради нелюбезните дами и господа, ситуирани пред входа, оскверняващи това прекрасно място.

Диана преди 6 години

Прекрасен манастир!

Венци преди 7 години

Уникално място! Всеки трябва да намери време и да го посети, гледката е невероятна, но ако ходите сега си вземете горна дреха, че горе е хладно.

Сашко преди 7 години

Заслужава си да се посети. Бил съм няколко пъти в различни сезони и всеки е очарователен по различно. Струва си да обиколите и местността наоколо. На излизане от манастира в ляво от портата има пътека по която се стига до място за отдих и пещера. Гората е изключително красива. Ако разполагате с време непременно се разходете.

cvetin преди 7 години

Мястото на което се намира манастира го прави уникален и те кара да се чувстваш наистина страхотно.Стува си да се посети.

Ваня преди 9 години

Трудно стигнахме до манастира,но си заслужаваше да се види.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 22 април 2019
Докладвай
Видеото е добавено от: Иван Стоименов на 15 октомври 2020
Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 13 май 2019

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още