Рейтинг:
1.0 / 2 оценки
Места за хапване наблизо

Крепост "Урдовиза" - Китен

Китен
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 23° 01 окт 14° / 22° 02 окт 15° / 26° 03 окт 17° / 27° 04 окт 17° / 29°
преглеждания за последните 30 дни 299
преглеждания за целия период 16045
Дата на публикуване 12.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепост "Урдовиза" - Китен" за още по-богато съдържание.
На 35км от Созопол, непосредствено до курортното градче Китен се намират останки от крепостта "Урдовиза". Корена на името идва от древна Тракия, което дава основание да се предполага, че това са останки от древно тракийско селище. Потвърждение на тези твърдения са и намерените находки от каменни котви, керамика от бронзовата епоха, части от римски съдове. Край Китен са намерени и останки от надгробен камък – с гръцки надпис от V век преди новата ера. Най-старите находки са намерени в южния залив на Китен. Те датират от 2500-1500г пр.хр. В края на XIXв крепостта е била все още запазена, според археолози стената е била около "100 разкрача". В непосредствена близост до крепостната стена са намерени и останки от еднокорабна църква, както и останки от кюпове, издълбани в скала. Според древна легенда, Зевс имал връзка с една простосмъртна жена. От тази връзка му се родили три дъщери – Сиза, Агата и третата Виза. Когато един ден Зевс се ядосал и прогонил дъщерите си, всяка една от тях основала по едно селище. Сиза – Созопол, Агата – Ахтопол и Виза – основала Урдовиза. Не е ясно кога е издигната крепостната стена, но не е по-рано от XIIв.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Активности наблизо

Коментари · 4

zlatko преди 1 година

На входа не пускат само от вънка каквото видиш

Gergana преди 3 месеца

Точно така. Абсолютно възмутително. И когато се опитахме да заобиколим покрай хотела в търсене на друга пролука, от близката барака изпълзя някакъв неприятен чичко и рече: Натам-не! (е така като ми кажат ускорявам до 100 за 2 секунди). Частна собственост. Жалко - крепостта беше единствената причина, която ме накара да стъпя оново в Китен, но вече приключих.

Yuliyan преди 3 месеца

Мързелива работа,ВЪЗМУТИТЕЛНО

Mladen преди 2 седмици

За съжаление крепостта е занемарена и буренясала.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо