Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Искрецки манастир "Успение Богородично" - Искрец

село Искрец
слаб дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 23° 21 юни 13° / 23° 22 юни 14° / 24° 23 юни 15° / 25° 24 юни 14° / 21°
551м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 53
преглеждания за целия период 1400
Дата на публикуване 23.06.2015г.
Искрецки манастир е основан е през XIIIв, а през XIVв е разрушен от турците, след което дълго време остава в запустение. През XVIIв е възобновен, като през 1602г е построена църквата, а от 1834г действа отново като манастир.

Манастирският храм представлява еднокорабна, едноапсидна, безкуполна постройка, укрепена с контрафорси и пристроен притвор през 1846г.,с размери 10 х 7,40м, по-широк и дълъг от наоса, с размери 8,70 х 5м. Църквата е лишена от всякаква външна украса, но притежава интересни стенописи от XVII и XIXв. По-старите стенописи се намират в наоса и тук са изобразени трите образа на Христос – Емануил, Вседържател и Ветхийденми. Олтарната апсида включва образите Богородица Ширшая небес и Петдесетница. Вторият слой стенописи намиращи се в притвора представляват сцени от "Апокалипсиса" и "Откровението на евангелист Йоан". В притвора на Искрецката църква има и други сюжети, като "Притчата за митаря и фарисея", "Мъченията на душата" и др. Предполага се, че авторът на по-късните стенописи е Яначко Станимиров от с. Брезе.

До църквата се намира седмоъгълната постройката на единствената по рода си на Балканския полуостров кръщелна-изповедалня, изцяло изрисувана отвътре,строена е през 1856г.Допреди няколко години в Искрецкия манастир е била запазена една двуетажна постройка, с масивен каменен цокъл и малък чардак, строена през XIXв, но за жалост сега няма и помен от нея. През 2000г е правен някакъв ремонт на черквата, който е съвсем недостатъчен, проникващата влага вътре, унищожава ценните стенописи. Понастоящем църквата се отваря периодично и се набират средства за възстановяването й.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg 30 минути свободен полет с балон - за един, двама или трима, плюс бутилка шампанско и HD заснемане
4 бр.
Валидност на ваучера:
от 12 Юни до 12 Септември 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо