• Пещера "Свинската дупка" - Гара Лакатник
  • GPS Координати: 43.08314600, 23.37407560
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Пещера "Свинската дупка" - Гара Лакатник

Вършец
слаб дъжд 5°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 6° 25 яну 0° / 3° 26 яну -4° / 0° 27 яну -5° / -3° 28 яну -6° / -1°
503м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 12
преглеждания за целия период 2950
Дата на публикуване 12.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Пещера "Свинската дупка" - Гара Лакатник" за още по-богато съдържание.
Пещерата се намира на около 2.2км северозападно от гара Лакатник. Нейния вход се разкрива в основата висок скален венец, на левия бряг на р. Петренска, Западна стара планина. Според районирането на карста попада във Врачански пещерен район № 203. Лакатнишки пещерен подрайон.Входа на пещерата се разкрива в основата на висок скален венец. Попада се в полусветло предверие в което си личат следи от археологически разкопки. От входа се отделя права галерия дълга около 138 метра. На двадесетия метър по централната ос има група сталактони, които разделят галерията на две. Пода е покрит с древен чакъл и суха глина. Средната височина на галерията достига до 3.50м, а на места ширината и е 8м. Липсват вторични образувания. На места само се забелязват дребни цевични сталактити, сталагмити и по рядко повлеци. Ясно си личи в привходните части мразовото изветряне.

На около 50 метра от входа по пода на галерията започват да се редят нападали от тавана големи камъни, които затрудняват леко придвижването по нея. На 90 метра от входа в дясно се забелязва в подмол на стената късо странично разклонение (около 7м), което задънва в непреодолима стеснение. Попада се на малък блокаж, и на места свода слиза ниско. След него се слиза в голямо уширение-зала. В североизточната част на залата се забелязват няколко отвора в тавана ѝ, които отвеждат до комин висок около 15м. Стените му са покрити с мокра глина. Продължението на пещерата е в югозападната част на залата. От там се отделя широка и висока галерия дълга 27м. В лявата и стена има подмол с широка преса, която комуникира с по-вътрешната част на пещерата. В дясната стена също има подмол, забелязват се и стари корозионни нива. Галерията прави остър завой на североизток. Пода е покрит с лепкава влажна глина. По стените и свода се забелязват множество драсканици от недобросъвестни посетители на пещерата. Този участък е дълъг около 27 метра. Интересно е зигзагообразното разположение на галериите. Следва нов завой на юг и се попада на голямо уширение с блокаж, който прави пещерата на 2 нива. На това място могат да се видят цевични сталактити и сталагмити. Продължава се, чрез изкачване по големи каменни блокове. В краят си тя добива и леко лабиринтен характер. В източната част на блокажа след преминаване на стеснение сред блоковете се попада в последната зала на пещерата. Тя има разпространение североизток-югозапад. В нея изобилстват също така големите гравитационни блокове а пода и е покрит с дебел пласт глина. В няколко отношения е особено забележителна - две трети от пещерата представляват три успоредни галерии с оригинално разположение и връзки помежду си, останалата част е синтрова зала и привходно помещение към нея със съвсем други форми. В пещерата са правени сондажни разкопки от учителя-историк Й. Шопов.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

С компанията във Вършец! Наем на цялата къща за до 12 човека
1 нощувка 12 23лв/ден 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 27 Ноември до 31 Януари 2021г.
Към офертата
Почивка във Вършец! 2 или 3 нощувки със закуски за двама
2-3 нощувки 88:88:88 2 23лв/ден 1 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 29 Ноември до 28 Януари 2021г.
Към офертата
Релакс във Вършец! 2 или 3 нощувки със закуски и вечери, плюс басейн, сауна и парна баня
16 бр. 2-3 нощувки 51лв/ден 4 бр. 1 бр. 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 3 Януари до 28 Февруари 2021г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Рафтинг по река Искър с екипировка и инструктор
Валидност на ваучера:
от 1 Април до 30 Юни 2021г.
Към офертата
Приключение край Своге! 90 минути преход с кон в Стара планина - с инструктор и екипировка
61 бр. 57 бр. 7 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 25 Ноември до 17 Март 2021г.
Към офертата

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо