Най-красивите български пещери

Ако искате да заложите на нещо по-различно от обичайния морски отдих, то обиколка на най-красивите пещери у нас е точно като за вас.

Източник:
Публикувано на:
19 Май 2017
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
13156 бр.

Снимка: Rumi /opoznai.bg 

Лятото предстои, отпуската чука на вратата, а мечтаната от учениците лятна ваканция вече е факт.

Чудите ли се къде ще отидете през почивните дни?

Ако искате да заложите на нещо по-различно от обичайния морски отдих, то обиколка на най-красивите пещери у нас е точно като за вас.

Дори и да не искате да се лишите от излежаването на плажа, но в същото време се изкушавате да надникнете и в тези кътчета, просто в рамките на няколко уикенда можете да ги обиколите.

Вижте какво ви очаква там във видеото от канала sedemte_nai във Vbox7.com.


 "Деветашка" – Деветашко плато


Снимка: Mincov/bg.wikipedia.org

И тази пещера впечатлява не толкова с пещерните си образувания, колкото с огромната и внушителна външна зала, където човек усеща величието на природата. Тук се срещат 9 вида прилепи и десетки защитени животни.

"Дяволското гърло" – Триградско ждрело


Снимка: bulgariatravel.org

Красотата на тази пещера е страховита и величествена. Тя не изпъква с уникални пещерни образувания, а с цялостното усещане от огромната зала в която падат ревящите води на най-високия на Балканите подземен водопад.

"Леденика" – Врачански Балкан


Снимка: bulgariatravel.org

Пещерата е дълга 320 м и има 10 зали. Със своите многобройни образувания, фигури и драперии пещерата е една от най-красивите в страната. В нея има и малко синтрово езеро. В една от залите и се провеждат концерти.

"Съева дупка" – Предбалкан, с. Брестница


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Пещерата е уникална със своите цветове – зелено, кафяво и бяло. Има чудна катедрална акустика и най-разнообразни пещерни образувания. Дълга е 205 м. и има 5 зали.  През недрата и протича подземна река.

"Ягодинска" – Ягодинско ждрело
Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, "леопардови кожи" (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Дълга е 10 км и е разположена на три етажа. Тя има постоянна температура от 6 градуса.

"Снежанка" – Баташка планина, Родопи 


Снимка: bulgariatravel.org

Позната още, като "Перлата на Родопите" , тя е значима, интересна, впечатляваща с красота и причудливи форми. Дълга е само 145 м, но в тях са събрани почти всички възможни пещерни образувания – сталактити, сталагмити, драперии, езерца и др.

"Венеца" – Стара Планина, с. Орешец


Снимка: Десислава Георгиева/opoznai.bg

Открита е съвсем случайно през 1970 г. по време на добив на варовик, но е облагородена и отворена за посещения съвсем наскоро – през 2015 г. Пещерата има коридори с дължина около 200 метра и 5 красиво осветени зали. Уникална е с изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Оцветяването се дължи на липсата на кислород, при което водата кристализира с цвета на различните скали.

Коментари · 1

peter преди 7 години

Венеца е най-красивата пещера

Коментирай 1000 символа