Рейтинг:
5.0 / 69 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Белоградчишките скали

Белоградчик
слаб дъжд 32°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 35° 23 юни 19° / 29° 24 юни 17° / 30° 25 юни 18° / 30° 26 юни 17° / 29°
586м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 448
преглеждания за целия период 59183
Дата на публикуване 26.07.2012г.
Белоградчишките скали с право могат да се нарекат 8-то чудо на света. Показателни са и думите на писателя Антон Страшимиров: "Пред фантастичните видения на Белоградчишките скали, човешката фантазия е ограбена, абсолютно ограбена с всички свои капризи!" Тези невероятни творения на природата се намират в района на град Белоградчик, в Западния Предбалкан. Простират се на близо 30км дълъг участък и се разделят на три групи – Фалковска, Централна и Збеговска.

Над 200млн години са били необходими, за да се изваят чудните форми на Белоградчишките скали. Червеният им цвят се дължи на железните съединения в тях. Най-интересните образувания се намират в Централната част - Конникът, Мадоната, Дервишът, Метохът, Ученичката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Кукувицата и други. Наименованията им произлизат от голямата им прилика с хора, животни или предмети. Много от тях са свързани и с легенди.

Една от тях гласи, че преди много векове сред скалите имало девически манастир, в който служела на Бога невероятно красивата монахиня Витиния. Мълвата за неземната й хубост се разнесла из цялата Римска империя. Един ден пред портите на манастира се появил римлянинът Антонио. Те се влюбили безумно и дълго време криели любовта си. Но след година детски плач огласил килиите на манастира и сестра Витиния била изправена пред строгия съд. Монахините решили да я прокълнат и изгонят заедно с детето. В това време откъм хълма се задал Антонио на белия си кон и умолявал да оставят любимата му. В този момент над скалите се извила буря, паднал гръм и манастирът се сринал, като всичко наоколо се вкаменило - Конникът, Монасите и Витиния, която се превърнала в Мадоната с детето на ръце.

Най-добрият начин да разгледате Белоградчишките скали е като се обърнете към Туристическия информационен център на Белоградчик - на ул. Поручик Дворянов 1А. Тук ще получите най-точна информация за маршрути и дори може да ползвате услугите на добре обучен водач до туристическите забележителности в района.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 28

покажи по-стари коментари
Ana преди 8 години

Красиво място... Смаяха ме формите на скалите и гледката, която видях. Бих ги посетила отново, връщащ приятни спомени .

Петя преди 8 години

Белоградчишките скали - уникален феномен на природата, който заслужено влезе в класацията за новите 7 чудеса на света. Мистично място, където всяка скала има история. Преди векове между скалите имало девически манастир. Рано всяка сутрин манастирските камбани приканвали за молитва обречените на Бога монахини. Най-младата сред тях, послушницата Витиния, не могла да скрие под расото своята красота. Мълвата за красотата на сестра Вита се разнесла навред из Римската империя. На един Петровден, когат

Kostadinka преди 8 години

Българското чудо на природата кандидат за новите 7 чудеса на света.Изваяни от природата преди стотици хиляди в червеникав камък скалите се простират на около 30 км. дължина и до 5 км. ширина и 200 м. височина.С най-голяма концентрация около гр.Белоградчик. Като стражи се извисяват фигурите на Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът.Др. голяма скална група има около п. Лепеница,при с.Боровица са Боров камък и Пчелен камък.Дестинацията не е за изпуска

Мария преди 8 години

Много е красиво! Заслужава си да се посети :)

Малвина преди 8 години

Много е красиво. Препоръчвам на всеки да ги посети. :)

Надя преди 9 години

Природата е изваяла приказни и чудновати скали, красиви по всяко време на годината! Препоръчвам на всеки да посети Белоградчишките скали.

Ваня преди 10 години

Не се забравя...

Мариета преди 11 години

Място за хора с богата фантазия :) :) :)

pavlina преди 11 години

Място където фантазия и действителността се срещат по неповторим начин.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Панорамно издигане с балон над Белоградчишките скали
Валидност на ваучера:
от 3 Януари до 10 Август 2024г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Иван Стоименов на 15 октомври 2020

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още