Рейтинг:
5.0 / 62 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Белоградчишките скали

Белоградчик
слаб дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 28° 10 авг 18° / 29° 11 авг 19° / 29° 12 авг 19° / 30° 13 авг 16° / 26°
586м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 1007
преглеждания за целия период 33629
Дата на публикуване 26.07.2012г.
Белоградчишките скали с право могат да се нарекат 8-то чудо на света. Показателни са и думите на писателя Антон Страшимиров: "Пред фантастичните видения на Белоградчишките скали, човешката фантазия е ограбена, абсолютно ограбена с всички свои капризи!" Тези невероятни творения на природата се намират в района на град Белоградчик, в Западния Предбалкан. Простират се на близо 30км дълъг участък и се разделят на три групи – Фалковска, Централна и Збеговска.

Над 200млн години са били необходими, за да се изваят чудните форми на Белоградчишките скали. Червеният им цвят се дължи на железните съединения в тях. Най-интересните образувания се намират в Централната част - Конникът, Мадоната, Дервишът, Метохът, Ученичката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Кукувицата и други. Наименованията им произлизат от голямата им прилика с хора, животни или предмети. Много от тях са свързани и с легенди.

Една от тях гласи, че преди много векове сред скалите имало девически манастир, в който служела на Бога невероятно красивата монахиня Витиния. Мълвата за неземната й хубост се разнесла из цялата Римска империя. Един ден пред портите на манастира се появил римлянинът Антонио. Те се влюбили безумно и дълго време криели любовта си. Но след година детски плач огласил килиите на манастира и сестра Витиния била изправена пред строгия съд. Монахините решили да я прокълнат и изгонят заедно с детето. В това време откъм хълма се задал Антонио на белия си кон и умолявал да оставят любимата му. В този момент над скалите се извила буря, паднал гръм и манастирът се сринал, като всичко наоколо се вкаменило - Конникът, Монасите и Витиния, която се превърнала в Мадоната с детето на ръце.

Най-добрият начин да разгледате Белоградчишките скали е като се обърнете към Туристическия информационен център на Белоградчик - на ул. Поручик Дворянов 1А. Тук ще получите най-точна информация за маршрути и дори може да ползвате услугите на добре обучен водач до туристическите забележителности в района.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 24

покажи по-стари коментари
Детелина преди 4 години

Уникално място.

Ангел преди 4 години

Да уточним - дебелината на скалния пласт е около 200 м, няма скала с височина 200 м. Най-високите отвеси са не повече от 30-40 м. Но това е само подробност, иначе гледката е неописуема, просто трябва да се види. Човек остава без дъх. И наистина е добре да се наеме местен водач, за да видите неща, които иначе няма как да видите. Разходката с джип - 4х4 сафари, която аз предлагам, е най-добрият начин да разгледате Белоградчишките скали ;)

Веса преди 4 години

Белоградчишките скали - уникален феномен на природата

Николай преди 3 години

Приказно място.

Николай преди 3 години

Вероятно най-добрата туристическа дестинация в България!

калина преди 3 години

Невероятно място,препоръчвам го на всеки

Веселка преди 1 година

Магическо място, когато си там имаш чувството, че си в приказка.

Dinka преди 1 година

Поредното неповторимо място в България, което посещавам и разглеждам. Уникален феномен, създаден от природата. Гледката е неописуема, панорамата е впечатляваща и спираща дъха. Задължително трябва да се види.

Engeneer преди 6 месеца

Неповторимо място. Препоръчвам ви посетете го.

марина преди 5 месеца

Прекрасна природа,невероятни скали,гостоприемни и сърдечни хора!Трябва повече да се рекламира от общината,за да идват повече туристи!

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 25 април 2018

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още