• Тракийско светилище и римска крепост на вр. Карабурун- Дрянка
  • GPS Координати: 41.58742060, 25.01797736
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
2.0 / 2 оценки

Тракийско светилище и римска крепост на вр. Карабурун- Дрянка

Родопи
ясно небе 25°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 28° 05 авг 15° / 27° 06 авг 14° / 26° 07 авг 16° / 24° 08 авг 18° / 24°
928м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 102
преглеждания за целия период 3309
Дата на публикуване 27.05.2015г.
Връх Карабурун (от турски "Черен нос") е с височина 1027м и е разположен на вододела между реките Малка Арда и Арда, малко преди двете реки да се влеят една в друга. От местността има невероятна гледка към почти целите Средни и Източни Родопи. Поради стратегическото разположение на това място през V-VIв е била изградена ранновизантийска крепост, от която в момента има разкрити части от основи на каменен строеж и стени. Направените разкопки доказват, че е имало светилище 1500 години преди Христа, а към VIв след н.е. е имало укрепено селище, от където са били контролирани търговските пътища в Средните Родопи. В централната част на най – високата част на върха има открити множество керамични фрагменти от Късната бронзова епоха. Намира се върху било, издължено в посока изток-запад, на 7км югоизточно от Баните.

До светилището се достига по пътя Ардино – Баните точно при табелите за Смолянска или Кърджалийска област. Има информационна табела от северната страна на пътя, в дясно от нея се отделя черен път, който е спокойно проходим и много добре обозначен. Стига до няколко овчарника, от където започва пешеходният маршрут, който също е отлично обозначен. До върха води приятна горска пътека, която е много добре маркирана. Светилището е оградено и на върха има места за отдих.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 1

Миглена преди 1 година

Ако идвате от Смолян, ще се падне от дясно. Табела няма. Ползвате координатните от приложението. Завивате рязко на дясно. Има 2 пътя, тръгвате по левия, който се спуска надолу. Оглеждате се за можава табела с надпис надолу с главата. Карате натам. Има още едно-две разклонения по пътя, но не се отклонявайте от "главния", който е сравнително равен. Ще стигнете до място, където има път рязко надясно, водещ към разнебитени постройки(това е вашето място), направо, който идея нямам къде отива и един

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още