Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.2 / 5 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Крепост "Калето" – Кошница

Родопи
слаб дъжд 27°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 27° 26 юни 14° / 22° 27 юни 13° / 27° 28 юни 13° / 26° 29 юни 11° / 19°
874м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 93
преглеждания за целия период 4490
Дата на публикуване 23.07.2014г.
Късноантичната и средновековна крепост при с. Кошница е разположена върху конусовиден връх от мраморизиран варовик (1006м), който в направление север-юг е пробит от проходна пещера. Тя също представлява византийски кастел през първия си период на съществуване и има военно-тактическите задачи на Смолянската крепост, с която се намират по трасето на Централния трансродопски път през Средните Родопи.

Археологическите проучвания и тук регистрираха два периода на функциониране – І-ви през VІв и ІІ-ри през ХІ- началото на ХІІІв. Тази хронология се потвърди и при проучването на съхранените в основи крепостни параклиси в южната част на крепостта. Стените на крепостта са дебели 1,70-1,80м. Техниката на градеж е двулицева зидария, изпълнена от ломен варовиков камък споен с бял хоросан. Разкрити са северната и западната стена. Общата им дължина достига 80м. Максималната запазена височина на зидовете е 3м. В южния край на западната стена е разкрита външна бойна кула.

Археологическите разкопки откриха свидетелства за използването на върха с Проходната пещера като скално светилище, превърнато и в укрепление още през енеолитната епоха (V-ІV хил. пр.Хр.). Предпоставка за това са благоприятните природни условия: голям естествен жилищен заслон с лесно отбраняем връх за укрепление над него и близки водоизточници. Културните пластове при по-добре запазената северна крепостна стена маркират няколко кулминации в използването на върха през различните епохи, свързани най-вероятно с миграции на населението, които неизбежно са водели и до военни конфликти. Анализът на археологическите находки показва осезаемо човешко присъствие на върха през късния енеолит, ранната и късната бронзова епоха, ранножелязната епоха (ХІ-VІв пр.Хр.), трако-римския период (І-ІІІв), VІв и ХІ-ХІІІв.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Целогодишно

Телефон:

0301 62 530

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Къща за гости Мераклии - нощувка със закуска
1 нощувка 2 32лв/ден
Grabo.bg Ексклузивно в Кино Арена! Прожекция на балетния спектакъл "Triple Bill" на Кралската опера в Лондон - на 26, 29 и 30 Юни
71 бр.
Валидност на ваучера:
от 26 Юни до 30 Юни 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Семеен хотел Роял - нощувка със закуска
1 нощувка 2 25лв/ден

Коментари · 1

таня преди 2 години

За да достигнете, се пресича реката и след това се преминава през гората по стръмна екопътека с места за почивка- общо около 20мин. Крепостта е частично възстановена -има наблюдателна кула, а също и места с пейки , а гледките са възхитителни. Мое мнение най- впечатляващ обаче е входа през скалата.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още