Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Тракийска крепост - Женда

Югоизточна България
предимно ясно 25°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 29° 06 авг 16° / 28° 07 авг 18° / 27° 08 авг 19° / 24° 09 авг 18° / 27°
744м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 181
преглеждания за целия период 8270
Популярност на обекта в различни класации #66
Дата на публикуване 29.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Тракийска крепост - Женда" за още по-богато съдържание.
Малко след с. Женда, край с. Соколите, вляво по добър черен път се достига до местността "Асар кая". На доминираща височина, сред особено изветрели скали, се виждат руините на тракийска крепост, направена от струпани камъни без хоросан. Под крепостта върху самотен скален къс с формата на огромна гъба са изсечени множество трапецовидни тракийски ниши с различна ориентировка. Скалите, върху които е изградена крепостта също са осеяни с ниши, а на отделни места се забелязват и други изсичания – улеи, жлебове, полукръгове и др. На отсрещния скат, върху отделни самотно стърчащи канари също има древни изсичания.

Мястото е изключително красиво с хубава панорамна гледка и много удобно за туризъм. С кола може да се достигне на около 10 минути от крепостта. От хълма наистина се открива прекрасна гледка в четирите посоки. Виждат се околните села и върхове, в далечината е долината на река Боровица.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 02 октомври 2019

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още