Рейтинг:
5.0 / 20 оценки
Места за нощувка наблизо

Караджов камък

Пловдивско
ясно небе 29°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 30° 15 юли 18° / 31° 16 юли 20° / 32° 17 юли 21° / 33° 18 юли 22° / 34°
1331м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 193
преглеждания за целия период 31059
Популярност на обекта в различни класации #59
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Караджов камък е интересен скален феномен, който се намира близо до село Мостово в Родопите. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В него е наместен огромен камък, който сякаш висша сила е поставила там – Караджовия камък. Феноменът е обявен за защитена местност от 2003г.

Още от древността хората са смятали мястото за специално - древните траки са изградили светилище, в което са почитали мъртвите. До днес са запазени изсечени в скалата ямки с религиозно предназначение, както и стъпала, водещи до горната част на масива. Проведени разкопки показват, че светилището е създадено през ранножелязната епоха (VII-VIв пр.н.е.). От този период са останали издълбани скални ями и улеи, в които са били полагани съдове, палели са се огньове, а самият ритуал е завършвал със затрупване с камъни.

По-късно светилището е използвано през III-IV век сл.Хр. – намерена е керамика, изработена на грънчарско колело, и монети от времето на римския император Юстиниан I (управлявал в периода 527-565г). Като повечето светилища на траките, и тук се наблюдава етажност. Първият етаж се нарича Долна култова площадка, следват издълбани стъпала - преход към по-високата част, където в скалите има изсечени малки дупки. Когато някой тракиец умирал, близките му дълбаели дупките в скалата и ги пълнели с дарове.

Местните хора, за разлика от древните траки, не считат мястото за свещено, а го свързват с дейността на местните революционери, борещи се срещу османската власт. Под Караджов камък има малка пещера, в която според легендата се е криел Караджа войвода (местен хайдутин), който отмъщавал на османците за сторените злини. Оттам идва и името на местността.

Караджов камък е преди всичко впечатляващ скален феномен, обграден от прекрасната природа на резервата Кормисош. Достъпът до горната част на скалата е подсигурен от метален парапет и дървена стълба, минава се точно под камъка. Изкачването е доста стръмно и трябва да се внимава. Гледката от върха на платото е невероятна – откриват се полегатите била на близките и далечни родопски местности – Белинташ, Кръстова гора, вижда се и местността на хижа "Марциганица". Слизането е по същия път през парапета, защото останалите стени на платото са отвесни.

В района на близкото село Мостово, на сравнително малка площ има открити седем тракийски светилища, най-известното от които е Белинташ. Християните също имат своя история тук – известно място за поклонения е намиращият се наблизо Кръстов връх (Кръстова гора), който също в миналото е бил тракийско светилище. Вярва се, че там се намира парченце от кръста на Христос. Наблизо е и връх Свобода (вр. Момчил юнак – 1943м), където е свещеното за мюсюлманите място Енихан баба теке.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 10

Мариана преди 1 година

Това място си заслужава да се посети! Адреналина е на 6,когато се изкачваш и слизаш от горе! Гледката е много красива, невероятно място, любимо ми е!

Георги преди 2 години

Мястото е божествено, пътят до там приказен, но стъбата към върха, катеренето по скалата, уж по стъба е голямо предизвикателство и не всеки може да си го позволи, а който се престраши и се покатери става свидетел на безкрайна панорама, от върха се вижда Белинташ и Кръстова гора, а се любувате на Караджов камък, моля се само тази стълба, връзката с върха на камъка да е стабилна, благодаря, всичко останало е природа и то каква...

Ани преди 2 години

Красиво място наистина .. Много зареждащо .. Само да кажа ,че пътя през Село Мостово и през Белинташ не е добра идея .. освен ,ако не сте добре подготвени и имате опит в изкачването на доста стръмна пътека по гората .. Пътя изобщо не е лек . 2 часа и половина с почивки нагоре и доста по -малка на слизане ,но пътя е меко казано труден ,стръмен и изморителен ,пак казвам ,ако не сте подготвени . Най-добре ,ако ходите минавайте през Кръстова гора .. Вземете си и задължително вода.

Магдалена преди 6 години

Мястото е магнетично и красиво, но не е стопанисвано както трябва. Има табелка бтс, а стълбата е изгнила, счупена и около метър направо липсва, не всеки успява при това положение да се качи до горе, аз лично не успях, детето ми също, само съпруга ми се качи. Дано БТС го ремонтират, за да могат повече хора да се насладят на чудесната гледка, ако не се вземат мерки предполагам, че догодина никой няма да може да се качи горе.

тони преди 7 години

Място ,което не се описва с думи....трябва да се види!

Мери преди 7 години

Страхотно място. Може би е нужна по-добра маркировка. На няколко пъти щяхме да се откажем защото незнаехме на правият път ли сме. И стълбата трябва да се направи по стабилна и достъпна. Иначе тръпката е уникална

Кирил преди 7 години

Според едно старо поверие- в Родопите има един триъгълник от три свещени камъка, скали:
-Белинташ - камъкът на познанието
-Кръстова гора - камъкът на вярата
-Караджов камък - камъкът на отвъдното
Последния определено е един от най-екзотичните и загадъчни скални феномени в Родопа планина

Зинаида преди 8 години

Уникално място! Не толкова известно все още, може би и за добро. Страхотна тръпка е да минеш под този грамаден камък, който сякаш се държи на косъм над главата ти... Зареждащо, чисто, невероятно красиво! С удоволствие бих отишла отново.

Мирослав преди 10 години

Посетете, има защо... :)

Радиана преди 10 години

Невероятно място, още ми спира дъхът като гледам снимки от похода ни до там. И гледката отгоре е зашеметяваща .

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка край Асеновград: Нощувка с възможност за закуска и вечеря, плюс ползване на басейн
16 бр. 1 нощувка 35лв/ден 8 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 11 Юни до 31 Август 2024г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Вход за външен басейн - край Асеновград
Валидност на ваучера:
от 21 Юни до 31 Август 2024г.
Към офертата
Водни забавления край Асеновград: Целодневен вход за басейн
Валидност на ваучера:
от 11 Юни до 30 Август 2024г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Иван Стоименов на 07 юни 2021
Докладвай
Видеото е добавено от: Bulgaria DropView на 21 септември 2023
Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 01 февруари 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още