Рейтинг:
4.4 / 16 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Смолянските езера

Родопи
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 20° 12 авг 9° / 20° 13 авг 11° / 17° 14 авг 9° / 17° 15 авг 8° / 21°
1563м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 254
преглеждания за целия период 18194
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Смолянските езера се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка (1926 м н.в.) в Родопите. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян. В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7, а другите са се превърнали в блата. През пролетта и есента на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други пък са превърнати в рибарници. Първото езеро е в края на Смолян, вляво от пътя за Пампорово и Пловдив – Керяновият гьол (известно още като Платеното). В долния си край то е преградено изкуствено и така се е получило едно от най-големите по размери езера. Точно над него се намира друго по-малко езеро – Милушевият гьол. По-нагоре покрай самия път за Девин, под квартал Езерово на Смолян е разположено третото езеро – Силажа. В долния си край има малко островче, обрасло буйно с тръстика.

Тук има удобни места за къмпингуване и риболов. Малко по-нагоре по пътя, на големия завой е другото езеро – Османовият гьол. Около него има още две-три по-малки езерца, но през лятото някои пресъхват. Още по-нагоре, по пътя за хижа "Смолянски езера" и след това вдясно, се намира може би най-голямото по площ езеро – Лагера. Тук също има удобни места за къмпингуване и риболов. Най-красиви са последните три езера. Те са разположени най-високо, под самите скали. Малко след отклонението за хижа "Смолянски езера", по пътя за лифта се намира Тревистото езеро. Около 30% от площта му е заета от торфен пласт, дебел 1 метър, на който през лятото растат буйни треви. На 6 метра от Тревистото езеро се намира Бистрото езеро. Двете езера са свързани с речен ръкав, който минава между многото струпани камъни между двете езера.

Бистрото езеро е може би най-красивото от езерата. Във водите му се оглеждат вековните смърчове на източния му край, а в другия му край са пръснати като малки острови големи камъни. Езерото е дълбоко не повече от 1 метър, дъното ясно се вижда през кристално чистите му води. В долния край на езерото има изкуствен насип, по който минава туристическият път за х. "Студенец".

Най-горното езеро – Мътното, се намира на 200 метра от Бистрото и Тревистото езеро. Дотам води стръмна пътека, която започва от пътя, който е между двете езера. При изкачването си към най-горното езеро туристите трябва да внимават – има опасност от падащи камъни. Гледката е впечатляваща, езерото е закътано в гъстите смърчови гори непосредствено под скалите. Светлината трудно достига до него през високите дървета, водите на езерото са сякаш тъмни и черни, оттам е и името му – Мътното. Това е най-дълбокото от всички езера – 4,5 метра.

В района на Смолянските езера може да видите богато разнообразие от популярни и редки представители на растителния и животинския свят. Тук ще откриете вековни букови дървета, както и обозначените с табели "Трон на Евридика" (няколко дървета, съединили се в основата си под формата на трон) и "Лирата на Орфей" (дърво, чийто дънер се разделя на три и наподобява лира).
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:
Виж карта

Коментари · 9

Румен преди 3 години

Тревистото езеро и особено последното това което е най навътре в гората са най красиви . За съжаление това което е между тях е пресъхнало . От 3те последни Смолянски езера са останали само 2 . Информацията е от Септември 2019.

Милена преди 5 години

Много е красиво, но има пресушени езерца.

Тодор преди 5 години

Супер красиво място!Езерото което е по на високо в гората е зашеметяващо!!!!

Мартин преди 6 години

Много красиво място!!! Заслужава си да се види! Уникална природа! За нещастие повечето езера са пресушени за да се построят грозните комплекси, но поне 1 езеро е запазено напълно!

Tania преди 6 години

Тук мога да ходя и сама

Гергана преди 7 години

Най-обикновени езера, но едно от тях ми хареса най-много,а именно Тревистото езеро. И все пак обиколени на пролет по черните пътища из гората е страхотно преживяване.

Таня преди 7 години

Много красива природа!

Даниела преди 8 години

Езерата не са нищо повече от няколко по-големи локви (говорим за средата на август), но пък природата около тях и спускането с лифта от Снежанка си струва.

Елена преди 8 години

Много е красиво, препоръчвам да се види.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Лятна прохлада край Смолянските езера! 2 или 3 нощувки с възможност за закуски, плюс трансфер до екопътека Каньонът на водопадите
2 бр. 2-3 нощувки 30лв/ден 6 бр. 3 бр. 27 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 17 Юни до 31 Август 2022г.
Към офертата
Прохлада на Смолянските езера! Нощувка за двама със закуска
16 бр. 1 нощувка 2 25лв/ден 17 бр. 8 бр. 35 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Юни до 30 Септември 2022г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

3 часа организиран преход с електрически велосипед и водач край Пампорово, плюс бонус - фото и видеозаснемане
88:88:88 1 бр. 11 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 16 Юли до 11 Септември 2022г.
Към офертата
Едночасова разходка с кон по еко пътека Каньон на Водопадите, с включено обучение и фотосесия
42 бр. 34 бр. 11 бр. 38 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 13 Май до 11 Октомври 2022г.
Към офертата
Разходка с кон "По пътя на Легиона" с инструктор, плюс пешеходен тур с водач до Каньона на водопадите край Смолян
Валидност на ваучера:
от 13 Май до 12 Октомври 2022г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Иван Стоименов на 19 юли 2021
Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 12 декември 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още