• Карстов извор Златна Панега - Златна Панега
  • GPS Координати: 43.08774400, 24.15638300
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.7 / 12 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Villa Dream Добревци (Област Ловеч) ~7км.
Места за хапване наблизо

Карстов извор Златна Панега - Златна Панега

Северозападна България
ясно небе 28°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 30° 19 юни 19° / 31° 20 юни 20° / 33° 21 юни 20° / 31° 22 юни 21° / 33°
211м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 149
преглеждания за целия период 25014
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 09.07.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Карстов извор Златна Панега - Златна Панега" за още по-богато съдържание.
Извор Глава Панега е разположен близо до селцето Златна Панега, общ. Ябланица. Температурата на водата му варира в границите между 8,4 и 15,4 ° С. Изворът дава началото на река Златна Панега. Състои се от два елипсовидни басейна – източен (по-голям) и западен (по-малък). Между тях минава шосето за с. Брестница. До малкото езеро се намират две малки пещери – Долната и Горната дупка.

Предполага се, че от някоя от тях в миналото е извирала водата, но по-късно, под въздействие на карстовите процеси, изворът се е преместил на сегашното си място. Хидрогеоложки проучвания показват, че най-вероятно изворът черпи водите си от река Вит. Самото място, от което идва водата, се намира под нивото на езерото и дълги години остава неразкрито. До големия извор се намират и няколко малки извора с по-топла вода – около 20 градуса.

Забележителен е цветът на водата в двете езера – заради разтворения калциев карбонат тя е придобила нежен синьо-зелен цвят. Затова местните хора наричат извора "Синилото".

Местността покрай Глава Панега е привличала хората още от дълбока древност. В началото на миналия век тук са проведени археологически разкопки, които откриват доказателства за съществуването на римско светилище. В нива край извора е намерена оброчна плочка, на която е изобразен богът на медицината Асклепий заедно с дъщеря му Хигия и сина му – бог Телесфор. Хората вярвали, че водата на Глава Панега е лечебна, а в езерото живее бог Асклепий, който помага на болните, които се потопят във водата или пият от нея. Красивата природа и мекият климат, в допълнение с лечебния извор, правели мястото подходящо за изграждане на светилище и лечебница. Хора от различни области идвали тук с надежда да се излекуват от болестите си. В чест на Асклепий благодарните поклонници хвърляли монети във водата на извора. Този обичай е останал и до днес. Все още се смята, че водата на Глава Панега е лековита и свята.

Изворът е обявен за природна забележителност със Заповед No.3384 от 08.12.1966г.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 5

Румен преди 4 години

Мястото е напълно достъпни и локацията в google maps е реална . Колите се оставят там до където води навигацията . Хваща се най десния път , там където свършва асфалта след това се хваща дясната пътечка и за 5 минути сте до извора . От улицата където се остава колата до самия извор се ходи 5 - 10 минути . Самите извори не са нещо впечатляващо , когато ходихме приличаха повече на блато . Имаше страшно много комари и е много западнало и неподдържани място . Преди пещерата е единия извор , минава се през пещерата и се излиза до другия . След това има 1 пътечка , но не знам до къде води .

Ивалина преди 5 години

Мястото е недостъпно, заградено като частен имот.

Николай преди 6 години

Диво и красиво!! А цветът на водата.... Божествено синьо!

Kalina преди 7 години

Много красиво място. Имайте предвид, че не е голямо и е добре да го съчетаете с нещо наблизо, като Проходна или екопътека Златна панега. Има табели към края на селото към „Перилото” - от там пътят е по- кратък, доколкото разбрахме, но е най-добре да питате местните за насоки, за да не се лутате :)

ДЕТЕЛИНА преди 8 години

Това е едно много красиво място,което сякаш е обвито с магия.Там имаш чувството,че можеш да видиш някоя самодива от старите български приказки.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Бънджи скок от пещера Проходна, с включено видео заснемане
Валидност на ваучера:
от 21 Март до 24 Ноември 2024г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Yordan Karabadzhakov на 03 юли 2023

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още