• Тракийска крепост и култов комплекс "Палеокастро"
  • GPS Координати: 42.07823800, 26.30397300
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Zaara Estate Главан (Област Стара Загора) ~16км.
Места за хапване наблизо

Тракийска крепост и култов комплекс "Палеокастро"

Тополовград
слаб дъжд 8°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 9° 01 мар 2° / 8° 02 мар 1° / 8° 03 мар 2° / 12° 04 мар 4° / 13°
401м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 66
преглеждания за целия период 6553
Дата на публикуване 16.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Тракийска крепост и култов комплекс "Палеокастро"" за още по-богато съдържание.
На 3км западно от Тополовград (посока село Хлябово) се намира Тракийска и късноантична крепост и култов комплекс Палеокастро. В региона, в област от около километър, са разположени групи скали, които в централната си част оформят защитната стена на крепостта. Скалите образуват верига от зъбери, изложени сутрин на лъчите на изгряващото слънце.

Предполага се, че мястото е използвано в древността за ритуали, като учени твърдят, че е най-старото култово средище в земите на траките. Върху скалите се отличава т.н. "Храм на слънцето", при който в скалите са издълбани над 150 каменни слънца (соларни дискове), а около много от тях са изрязани и слънчеви лъчи. Дисковете са с диаметър, вариращ между 20 и 90см.

На това място е намерена "главата слънце", която се съхранява сега в Ямболския окръжен исторически музей. Тя е гледала на изток, а за самото място учените твърдят, че е най-старото култово средище в земите на траките. Някои са склонни да я оприличат на човешка фигура, други виждат в нея "крилат диск", каквито често се срещат в източното изкуство и най-вече в Персия. Подобни скални зъбери са намирани на много места в Сакар, но на нито едно от тях няма подобни кръгове.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 1

Мира преди 3 дни

Лесно достъпна. Малък преход не повече от 10 минути.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още