• Археологически резерват "Кабиле"
  • GPS Координати: 42.54710007, 26.48460007
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.5 / 14 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Археологически резерват "Кабиле" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Ямболско
разкъсана облачност 30°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 30° 14 авг 18° / 32° 15 авг 17° / 30° 16 авг 17° / 30° 17 авг 15° / 29°
преглеждания за последните 30 дни 434
преглеждания за целия период 15605
Популярност на обекта в различни класации #66
Дата на публикуване 24.09.2012г.
Кабиле е древен тракийски град с богата история. Завладяван неведнъж от велики царе, той е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Намира се на 7км северозападно от Ямбол и е част от Регионалния исторически музей на града.Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр.Хр. около светилището на богинята Артемида Фосфорос, разположено на близкия "Зайчи връх". По това време река Тунджа била плавателна и по нея градът осъществявал търговия с древния Севтополис - столица на Одриското царство. Неговите богатства се прочули навсякъде и станали желана плячка за всеки завоевател.

Интересната история за славния град ще ви отведе в далечната 341г пр.Хр. Тогава македонският цар Филип II превзема Кабиле и не след дълго в него се настанява неговият син - най-великият военачалник на всички времена - Александър Македонски. Съдбата се намесва и скоро след това тракийските царе Спарток и Скосток завладяват града и го превръщат в своя резиденция. През ІІІ-ІІв пр.Хр. Кабиле става единственият град във вътрешна Тракия, който имал собствена монетарница, където били отсичани царски и градски емисии.

Историята на града не свършва дотук. В началото на ІІв сл.Хр. римляните превземат Кабиле и той става един от най-важните военни лагери в провинция Тракия. Славата и величието му залязват, когато аварите го разрушават в края на VІв сл.Хр. Той остава един от малкото антични градове, върху които не се застроява ново съвременно селище.

Архитектурните останки на Кабиле са много впечатляващи. Те включват базилики, църкви, обществени сгради и крепостни стени. Голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки от разкопките може да разгледате в музея на резервата. А ако се разходите до жертвеника на "Зайчи връх", на една от скалите ще видите запазения и до днес изваян образ на Артемида.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни – 6.00 лв. Вход за ученици, студенти и възрастни над 65 г. – 3.00 лв. Групов билет за 20 и повече възрастни от 18 – 65 г. – 5.00 лв. на посетител Групов билет за 20 и повече ученици, студенти и възрастни над 65 г. – 2 лв./посетител Семейно посещение: Възрастен – 4.00 лв. Дете от 7 до 18 г. – 2.00 лв.

Работно Време:

1 април – 31 октомври
От 8.00 до 18.30 ч.

1 ноември – 31 март
От 9.00 до 15.30 ч.

Телефон:

046/66 34 03; 046/66 34 11

Още за обекта:
Виж карта

Оферти за хапване наблизо

Суши сет по избор - хапни на място или вземи за вкъщи
57 бр. 26 бр. 1 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 30 Юли до 29 Август 2020г.
Към офертата

Коментари · 9

Ваня преди 6 години

Добре запазени крепостни стени.Иска много средства.

Геноваѣ преди 5 години

Това място си заслужава да се посети,не го подминавайте бързайки по магистралата ,а се отбийте

Ангел преди 4 години

Място, пълно с история. Изключително ценни археологически находки, които дават информация за културата на три велики цивилизации - траки, гърци и римляни.

Владимир преди 4 години

Едно място, което не трябва да се подминава, а да се види. Бързайки по магистралата, не го подминавайте.

Румяна преди 4 години

Заслужава се да се види

Десислава преди 2 години

Страхотно място! Заслужава си да отделите част от времето си, няма да съжалявате!

Георги преди 1 година

Невероятно място, събрало в себе си информация за три култури на три велики цивилизации и още нещо.nза пръв път видях кора на бор от 10 век преди Хр. Намерени на Българска територия, както и монети от 5-7 век преди Хр. което ме впечатли много. А после капиталистическа страна изградена от погазването на кореното племенно население ни обяснява колко велика страна е. Тук когато е имало култура те са били нищо.nНе пропускайте да го посетите невероятно местенце на много удобно място на магистралат

Plamen преди 1 година

При прибиране от море, спряхме за почивка. Останахме очаровани от от това място.Разходка за нас и домашния любимец.Удобен паркинг.

Зарко преди 1 година

Много голям обект

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още