• Крепост "Градище" (Балзена) - Главан
  • GPS Координати: 42.04897990, 26.10774280
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Zaara Estate Главан (Област Стара Загора) ~2км.
Места за хапване наблизо

Крепост "Градище" (Балзена) - Главан

Харманли
ясно небе -2°C
5 дневна прогноза
днес -6° / -1° 19 яну -6° / 0° 20 яну -3° / 4° 21 яну -2° / 6° 22 яну 1° / 9°
516м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 42
преглеждания за целия период 1657
Дата на публикуване 03.06.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепост "Градище" (Балзена) - Главан" за още по-богато съдържание.
На около 2 километра южно от село Главан (община Гълъбово), върху билото на един от северните ридове на Сакар планина все още могат да се видят следи от масивни стари крепостни стени.

Главанската крепост привлича вниманието на историците със загадката за името и историческата си съдба още от края на XIXв. Оттогава са и първите по-подробни описания на крепостта, оставени от братя Шкорпил. Те и първия ѝ план, като я определят като римски или средновековен градеж. Според тях, яките укрепителни стени, подсилени от няколко кръгли кули, са свидетелство за значимостта на крепостта, за административните и отбранителните ѝ функции. Те предполагат, че тук се е намирала столицата на келтите - Тиле (Тилис).

Крепостта е издигната върху билото на силно издължен хълм с надморска височина 535м, от който се открива широк изглед на юг и изток. Местоположението ѝ е стратегически избрано, тъй като е достъпна само по тесен път, пресичащ платото на дължина. Планът на крепостта е съобразен с особеностите на терена и е с форма на неправилен петоъгълник, чиито дълги стени са ориентирани според конфигурацията на платото в посока североизток-югозапад. Дължината ѝ е около 110м, а най-голямата ширина – 44м. Вътрешната площ на крепостта е около 6.5 дка.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната