Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.9 / 9 оценки
Места за нощувка наблизо

Разбоишки манастир "Въведение Богородично"

село Разбоище
умерен дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 23° 26 юни 15° / 24° 27 юни 14° / 25° 28 юни 12° / 20° 29 юни 10° / 21°
553м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 291
преглеждания за целия период 7326
Популярност на обекта в различни класации #73
Дата на публикуване 24.09.2014г.
Разбоишкият манастир "Въведение Богородично" е разположен в дефилето на река Нишава, в непосредствена близост до с. Разбоище, на 11км от гр. Годеч и на 55 км северозападно от София. Единственият автомобилен път достигащ до манастира започва от село Чепърлянци, проходим само в сухо време. Друг начин да се достигне манастира е с автомобил до с. Разбоище и от там около 15-20 мин. спускане по стръмна пътека водеща до обителта.

Кога е бил първоначално основан манастирът не може да се каже с точност.Някои изследователи, че монашески живот в манастира има от VIв. Монаси отшелници са живеели в съседни пещери като са използвали тази пещерна ниша за молитвено място в продължение на векове. При всички положения възникването на манастира е свързано със скалното отшелничество у нас. Разбоишкият манастир претърпява разорения по време на турското робство. Има данни че Разбоишкия манастир е оплячкосван няколко пъти и след това е бил възстановяван. Почти всички писмени свидетелства и документи за него са унищожени безвъзвратно и поради тази причина историческите сведения, свързани с манастира, достигат до наши дни чрез устни предания и легенди.

В днешно време Разбоишкият манастир е действащ. Жилищната сграда магерница са построени през 1861г,състоянието им е много лошо. Извън манастира се намира църквата "Въведение Богородично", изградена в скалите.

Разбоишкият манастир се съхранява и един старопечатен български миней от 1869г. Това е едно място запазило духовната атмосфера от миналото, скрито от погледите, потънало сред гори и скали.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Ivan преди 1 година

Много интересен манастир, който се намира в изключително красива местност.

Коментирай 500 символа

Видео

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още