Рейтинг:
1.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо

Пещера Дракула - Разбоище

Годеч
разкъсана облачност 24°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 25° 19 сеп 11° / 23° 20 сеп 10° / 23° 21 сеп 9° / 25° 22 сеп 11° / 26°
602м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 174
преглеждания за целия период 5066
Дата на публикуване 04.09.2014г.
Пещера Дракула се намира на около километър югозападно от село Разбоище от южната страна на връх Тупаник, там където започва стръмното скално спускане към дерето на река Дракул. Удобно място за паркиране е в западния край на селото, от където е и изходният пункт за Разбоишки манастир "Въведение Богородично". Преходът до пещерата от там е около 1,5км, почти само по хоризонтални пътеки през ливади.

На около километър нагоре срещу течението на реката е и красивият каскаден водопад Котлите.

Пещерата е суха, хоризонтална/възходяща (дълж. 42м) и се намира в горната част на скален венец на масива, изграден от триаски варовици. Навътре пещерата е с висока основна галерия, завършваща с наклонен възходящ комин. Има едно късо и тясно разклонение вляво. Подът е покрит с пръст и дребни скални късове. В края на пещерата подът е глина, като от комина се стичат капки вода и стените и подът му са кални. Няма вторични карстови образувания. Няма следи от силно мразово изветряне и срутвания във вътрешността на пещерата.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 2

zlatko преди 1 година

Изобщо не е там трябвало да се върви още поне 30 минути

Dani преди 5 дни

Видяхме пещерата отдалеч, но нямаше откъде да стигнем до входа й. Спускахме се на няколко пъти в опит да проверим различни маршрути, но е много опасно и така и не успяхме.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо