Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Чепърленски манастир "Света Петка"

Софийско
умерен дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 23° 26 юни 15° / 24° 27 юни 14° / 25° 28 юни 12° / 20° 29 юни 10° / 21°
542м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 74
преглеждания за целия период 3669
Дата на публикуване 15.06.2015г.
Мястото на днешния Чепърлински манастир “Света Петка” на около 2,5км югоизточно от село Чепърлинци от край време е известно на местното население като "Църквището". Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Света Петка Българска. Не се знае кога на мястото се е зародила обител. Знае се обаче че там е имало римско селище с военен пост наблюдаващ и охраняващ римския военен път по долината на река Нишава.

Историята е свързана с дядо Андрей. Той е роден на 6 февруари 1880г. На 38 годишна възраст, на сън му се явява Света Петка и му казва: "На тебе сме сложили ръка и трябва да отидеш в местността "Църквището" и върху основите на стар манастир да съградиш нов." Той обаче не възприема на сериозно съня и затова Света Петка му се явява със същата заръка. На трето явяване светеца му казва: "Ако не изпълниш тази заръка, ще загубиш трима от семейството си". Той пак не послушал заръката. В един понеделник съпругата му се разболява и в сряда умира. В петък пък умира 14 годишното му дете. Уплашен, за да спаси другото си новородено бебе дядо Андрей го харизва на бай Станко от с. Чепърлянци и този акт е запазен и е с дата от 1918г. По този начин спасява детето, но за да се изпълни пророчеството умира коня му. След като се случва всичко това, дядо Андрей отива на посоченото място и започва да прави всичко според съновиденията - намира основите на стария храм и започва да гради сегашния. Там намира и двете византийски погребални плочи. След това изгражда камбанарията и Офицерската стая и в този завършен вид манастира е осветен през 1942г.

До манастира се достига с кола по черен път в дясно от старата чешма на центъра на село Чепърлинци. Може да се достигне и пеша от село Разбоище след около 1,5км пеша се достига до Разбоишкия манастир, от където следва още около 1,5км пеша по черен път до Чепърлинския манастир. Може да се достигне пеша и от село Беренде по пътя в северна посока край стопанския двор - около 4км пеша.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Телефон:

-

Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо