Рейтинг:
4.9 / 103 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Рилски манастир Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Рила
предимно облачно 5°C
5 дневна прогноза
днес -2° / 5° 27 ное -1° / 3° 28 ное -3° / 2° 29 ное -3° / 4° 30 ное 1° / 6°
1162м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 221
преглеждания за целия период 71159
Дата на публикуване 25.07.2012г.
Рилският манастир е един от символите на България. Основан през 10 век от монаха Иван Рилски, днес той привлича посетители от цял свят с уникалната си архитектура и чудотворна сила. Намира се в сърцето на Рила планина, на 20км от град Рила. До него се стига по асфалтиран път.Рилският манастир ще ви очарова още от прага си. Многобройните стенописи, украсяващи фасадата му, ще накарат сърцето ви да забие силно от гордост и възхищение. Гледката на цялата тази красота на фона на величествената планина е неописуема.

Виртуалната ни разходка започва от главната църква на манастира - "Рождество Богородично". Тя е пазителка на чудотворната икона на Божията майка, която има силата да изцелява. Особено впечатляващи са нейните орнаменти - 32 че­ти­ри­ъ­гъл­ни прег­рад­ки с мо­щи на све­тци. В гор­на­та й част има над­пис "Оди­гит­рия" (Пътеводителка). Иконата е подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шиш­ман, известна като "Ма­ра бя­ла бъл­гар­ка", же­на на сул­тан Му­рад І (1319-1389г).

Чудотворната светия се пази винаги заключена. Са­мо на го­ле­ми праз­ни­ци се изнася за тър­жес­т­ве­на ли­тия около стените на манастира. После се внася отново в църквата и игу­ме­нът от­с­луж­ва мо­ле­бен с во­дос­вет. След което мно­жес­т­во­то посетители ми­на­ват на пок­ло­не­ние пред ико­на­та и тя отново се заключва. В църквата може да видите и мощите на Свети Иван Рилски.

Разходката ни продължава към средновековната Хрельова кула (23м висока), която е единствената запазена стара постройка.Тя е удивително съоръжение, служило за временно укритие по време на нападения над манастира. Хрельовата кула е отбранително фортификационно средновековно съоръжение, построено от българския феодал от сръбски произход Стефан Драговол (Хрельо) през 1334-1335 година и предназначено за укритие. Намира се на 1147 метра надморска височина в източната част на двора на Рилския манастир.

Построяването на кулата е свързано с преместването на манастира на днешното му място. Хрельовата кула служи за защита на монашеското братство, като същевременно е скривалище за манастирските ценности по време на опасност. През османското владичество многократно е ползвана в смутни времена за предпазване от разбойнически набези и нападения.

Хрельовата кула е с почти квадратна основа от 7.75 х 8.25м и има височина 23м. В дебелите ѝ 1.8м зидове са вградени стръмни каменни стъпала. Елиптично засводеното приземие е слабо вкопано в терена. Единственият вход на кулата е бил към I-ви етаж с подвижна дървена връзка с терена. Помещенията от I до IV етаж са предназначени за временно обитаване - имат дъсчени подове и оскъдно осветление през бойниците (мазгали). В основата на кулата има кладенец с питейна вода. Има отвори, откъдето да се изливат вряло масло и катран върху нападателите. През 1844 година на западната страна на кулата е пристроена двуетажна камбанария.

На V етаж в кулата е параклисът "Преображение Христово". Той има необичайна за времето си иконография, а в източната му част се намира най-старото запазено изображение на Иван Рилски.

След преклонението в старата отбранителна кула се насочваме към музея на манастира. Тук ни очаква страхотна колекция от монашески облекла от всякакъв ранг, народни носии, празнични одежди, жезли, икони, монети, манастирски печати, оръжия, древни ръкописи и договори, кръстове и още много други интересни неща. Един от най-впечатляващите експонати е Кръстът на Рафаил - дърво, върху което монахът е изваял 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки, в продължение на 12 години. След като завършва творбата си, той ослепява.

Обиколката ни завършва в магерницата (кухнята) на манастира. Тя е впечатляваща 22-метрова пирамидална кула, която преминава през всички етажи и завършва над покрива с кубе. Тук ще видите старинни прибори за хранене и уреди за приготвяне на ритуални хлебни изделия през Средновековието.

Близо до Рилския манастир се намира и пещерата на светеца, до която се стига по тясна и стръмна пътека. В същата местност има и чешма, на която ако оставите написано на лист желание, то ще се сбъдне. Преди да си тръгнете от това вълшебно местенце, не пропускайте да опитате и прочутите рилски мекици, които се продават близо до манастира.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Комбиниран билет за всички музейни експозиции: 16.00лв.

Беседа на български език: 8.00лв.

Беседа на английски език: 20.00лв.

Работно Време:

Зимно работно време:
8:30 - 16:30 ч.
Лятно работно време:
в дните петък, събота и неделя в периода 1 юни - 30 септември: 8:30 - 19:30 ч.

Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 37

покажи по-стари коментари
Николай преди 7 години

Магично местенце!

Гергана преди 7 години

Уникално място, не може да се опише красотата му. Просто не ми се тръгваше от там.

Владимир преди 7 години

Трябва да се види, просто е невъзможно да се опише с думи!

галина преди 7 години

уникално място.не може да се обясни с думи.посетете

Стоян преди 8 години

Уникален манастирски комплекс. Трябва да се посети.

Ася преди 8 години

страхотно място,уникална природа

Даниела преди 8 години

Един от най-красивите манастири в България!

Ваня преди 8 години

Още едно от чудесата на България.Много силно място и пълно с енергия.Близо до манастира е пещерата на Свети Иван Рилски.Посетете я и ще разберете нейната малка тайна.

darina преди 9 години

манастира е уникален,разкошна природа

Петър преди 10 години

Едно от най-величествените места в България. Горещо го препоръчвам на всеки, който ппътешества в тази част на страната.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Зимно приключение! Каране на моторна шейна в Рила
Валидност на ваучера:
от 6 Януари до 12 Март 2023г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 24 април 2019
Докладвай
Видеото е добавено от: Диана Канева на 02 май 2019
Докладвай
Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 24 април 2019
Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 09 юли 2019
Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 19 октомври 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още