Започни дискусия за обекта
Рейтинг:
4.9 / 65 оценки
Участва в пътешествия
Рилският манастир е един от символите на България. Основан през 10 век от монаха Иван Рилски, днес той привлича посетители от цял свят с уникалната си архитектура и чудотворна сила. Намира се в сърцето на Рила планина, на 20км от град Рила. До него се стига по асфалтиран път.Рилският манастир ще ви очарова още от прага си. Многобройните стенописи, украсяващи фасадата му, ще накарат сърцето ви да забие силно от гордост и възхищение. Гледката на цялата тази красота на фона на величествената планина е неописуема.

Виртуалната ни разходка започва от главната църква на манастира - "Света Богородица". Тя е пазителка на чудотворната икона на Божията майка, която има силата да изцелява. Особено впечатляващи са нейните орнаменти - 32 че­ти­ри­ъ­гъл­ни прег­рад­ки с мо­щи на све­тци. В гор­на­та й част има над­пис "Оди­гит­рия" (Пътеводителка). Иконата е подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шиш­ман, известна като "Ма­ра бя­ла бъл­гар­ка", же­на на сул­тан Му­рад І (1319-1389г).

Чудотворната светия се пази винаги заключена. Са­мо на го­ле­ми праз­ни­ци се изнася за тър­жес­т­ве­на ли­тия около стените на манастира. После се внася отново в църквата и игу­ме­нът от­с­луж­ва мо­ле­бен с во­дос­вет. След което мно­жес­т­во­то посетители ми­на­ват на пок­ло­не­ние пред ико­на­та и тя отново се заключва. В църквата може да видите и мощите на Свети Иван Рилски.

Разходката ни продължава към средновековната Хрельова кула (23м висока), която е единствената запазена стара постройка.Тя е удивително съоръжение, служило за временно укритие по време на нападения над манастира. Хрельовата кула е отбранително фортификационно средновековно съоръжение, построено от българския феодал от сръбски произход Стефан Драговол (Хрельо) през 1334-1335 година и предназначено за укритие. Намира се на 1147 метра надморска височина в източната част на двора на Рилския манастир.

Построяването на кулата е свързано с преместването на манастира на днешното му място. Хрельовата кула служи за защита на монашеското братство, като същевременно е скривалище за манастирските ценности по време на опасност. През османското владичество многократно е ползвана в смутни времена за предпазване от разбойнически набези и нападения.

Хрельовата кула е с почти квадратна основа от 7.75 х 8.25м и има височина 23м. В дебелите ѝ 1.8м зидове са вградени стръмни каменни стъпала. Елиптично засводеното приземие е слабо вкопано в терена. Единственият вход на кулата е бил към I-ви етаж с подвижна дървена връзка с терена. Помещенията от I до IV етаж са предназначени за временно обитаване - имат дъсчени подове и оскъдно осветление през бойниците (мазгали). В основата на кулата има кладенец с питейна вода. Има отвори, откъдето да се изливат вряло масло и катран върху нападателите. През 1844 година на западната страна на кулата е пристроена двуетажна камбанария.

На V етаж в кулата е параклисът "Преображение Христово". Той има необичайна за времето си иконография, а в източната му част се намира най-старото запазено изображение на Иван Рилски.

След преклонението в старата отбранителна кула се насочваме към музея на манастира. Тук ни очаква страхотна колекция от монашески облекла от всякакъв ранг, народни носии, празнични одежди, жезли, икони, монети, манастирски печати, оръжия, древни ръкописи и договори, кръстове и още много други интересни неща. Един от най-впечатляващите експонати е Кръстът на Рафаил - дърво, върху което монахът е изваял 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки, в продължение на 12 години. След като завършва творбата си, той ослепява.

Обиколката ни завършва в магерницата (кухнята) на манастира. Тя е впечатляваща 22-метрова пирамидална кула, която преминава през всички етажи и завършва над покрива с кубе. Тук ще видите старинни прибори за хранене и уреди за приготвяне на ритуални хлебни изделия през Средновековието.

Близо до Рилския манастир се намира и пещерата на светеца, до която се стига по тясна и стръмна пътека. В същата местност има и чешма, на която ако оставите написано на лист желание, то ще се сбъдне. Преди да си тръгнете от това вълшебно местенце, не пропускайте да опитате и прочутите рилски мекици, които се продават близо до манастира.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

За музея: 8лв.

Работно Време:

Лятно работно време:
манастирът: 06:30 - 21:00ч;
църквата: 06:30 - 20:00ч;
музеят: 08:30 - 17:00ч.

Още за обекта:
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 19 октомври 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

покажи по-стари коментари
Деяна преди 1 година

Аз не съм особено по манастирите, но този е наистина УНИКАЛЕН. Много е внушителен.За да влезете в кухненските помещения се заплаща 3лв. такса, но има за какво, много е автентично и няма да видите в друг манастир такова нещо. Има и църковен музей, където плащате по 8лв./човек,там е и въпросния кръст на Рафаил(уникален). Горещо препоръчвам.

Анилеви преди 1 година

Величествено място, на което има някакво особено и уникално усещане.... Бих се връщала там пак и пак!

Кристина преди 1 година

Много красиво място пълно с положителна енергия.

Iv преди 1 година

Това място впечатлява и помирява душата с величието си,но и самата заобикаляща го природа не е по-малко красива.Едно от любимите ми места със сигурност :)

Невена преди 1 година

Този манастир е много впечатляващ.Природата наоколо също.
Ходили сме няколко пъти,но пак бих отишла.

Станислав преди 9 месеца

Велик и уникален манастир.Не го пропускайте.

Златко преди 7 месеца

невероятно кътче от прекрасната ни България.

Ади преди 6 месеца

Едно от любимите ми места.

Ivelina преди 2 месеца

Величествен манастир, едно уникално място за посещение....... Трябва да се види :)

Валентина преди 2 месеца

Самото име ме кара да потръпвам - нищо, което може да се каже и напише за Рилския манастир, не може да изрази енергийния заряд на тази свещена земя.

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо