• Гробът на Неофит Рилски - Рилски манастир
  • GPS Координати: 42.13327368, 23.34022963
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Гробът на Неофит Рилски - Рилски манастир

Рила
слаб дъжд 19°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 20° 29 сеп 10° / 15° 30 сеп 6° / 13° 01 окт 6° / 11° 02 окт 8° / 18°
1157м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 50
преглеждания за целия период 485
Дата на публикуване 10.09.2019г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Гробът на Неофит Рилски - Рилски манастир" за още по-богато съдържание.
Гробът на Неофит Рилски се намира до църквата на Рилския манастир.
Неофит Рилски е български монах, учител и художник. Една от водещите фигури в българското просветно движение през първата половина на XIX век. Той е определян от известния българист Константин Иречек като "патриарх на българските учители и книжовници".
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 1

надежда преди 3 месеца

Благодаря на автора да се кажат няколко думи за това важно място. Но Неофит Рилски не е само това, което пише. Неофит Рилски е бил най-грамотният човек тогава в България, притежавал е най-богатата библиотека/ която изгаря по време на пожара в манастира през 1834 година/. Той ръководи дълги години манастирското училище, което е важен духовен център тогава. Поради това, когато Васил Априлов и Николай Палаузов замислят откриването на първото новобългарско училище в България, Габровското 1835 г./но това не е Априловската гимназия!/ поканват него за пръв учител.Изпращат го за се обучи да преподава по модерния взаимен метод.Именно той превежда от руски на български и помагалата-взаимните таблици, които заменяли учебниците.Ако това, което написах Ви е заинтересувало-посетете Националния музей на образованието в Габрово.Намира се в самия център на града.Показва историята на българското образование.Там се съхранява и глобусът на Неофит, който той изработва, защото децата изучавали и география.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо