Един ден пълен с красиви гледки от Рила
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 09.08.2018 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Един ден пълен с красиви гледки от Рила

Рейтинг:
5.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
5563 бр.
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Дата на добавяне:
09.08.2018г.
Увод от автора:
Началото на маршрута е Рилският манастир от София може да стигнете през АМ "Струма", завивате на детелината при с.Бараково, след което карате няколко километра обратно на север, за да стигнете отбивката при гр.Кочериново. На връщане може да спрете за обяд в някои от многото ресторанти по пътя между манастира и гр.Рила, повечето предлагат прясна пъстърва, а и са разположени на сянка и прохлада с гледка към р.Манастирска. Най-добре на път за манастира да набележите кой точно, за да сте сигурни, че сте избрали най-живописния за вас.

От манастира пътуването продължава към гр.Дупница и парк "Рила". Най-лесно е да шофирате по стария път през с.Мурсалево (внимавайте, точно там има камера за скорост). В парка след разходка, може да изпиете следобедно кафе в някое от заведенията на територията му. Те работят обикновено от пролетта до есента, без зимния сезон. Обиколка на целия парк отнема от 30 мин. до 1 час, зависи с какво темпо вървите и дали спирате да снимате.

Последната спирка на маршрута е гр.Сапарева баня и минералните извори там. От гр.Дупница по-добре минете по по-северния път (62), който излиза на летище "Сапарева баня", въпреки че е малко по-дълъг, но не минава през населени места, прав участък е и пътуването всъщност е по-бързо. В случай, че решите да не бързате да се прибирате рано, или направо да нощувате, може да си запазите стая в града (цените са между 30-60лв за двама души) и да се отдадете на заслужена почивка с лечебната минерална вода. Ако пък бързате да се прибирате, може само да се разходите в парка на града край 103-градусовия гейзер. Може да си напълните ледена планинска вода от някоя от чешмите, разположени по протежение на централната улица.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина Култура Исторически За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Рилски манастир
Снимка: Oпознай.bg Разгледай обекта
От автора:
Рилският манастир, един от най-свещените символите на България, е основан през 10 век от монаха Свети Иван Рилски. Включен през 1983 г. в списъка на ЮНЕСКО
за световното културно наследство, манастира днес привлича посетители от цял свят. Намира се в сърцето на Рила планина, на 1147 м. надморска височина, на 20км от град Рила.

Многобройните ярки стенописи, украсяващи фасадата и вътреността на църквата "Рождество Богородично", ще ви накарат да забравите усещането за време. Особено интересен е стенописа Дяволски изкушения и защита срещу тях. Църквата е пазителка на чудотворната икона на Божията майка, която има силата да изцелява. Особено впечатляващи са нейните орнаменти - 32 че­ти­ри­ъ­гъл­ни прег­рад­ки с мо­щи на све­тци. В църквата може да видите и мощите на Свети Иван Рилски.

Непосредствено до църквата е Хрельовата кула (23 м. височина), която е единствената запазена стара постройка. Тя е служила за временно укритие по време на нападения над манастира, датира от 1334-1335 г. На V-тия етаж в кулата е параклисът "Преображение Христово". Той има необичайна за времето си иконография, а в източната му част се намира най-старото запазено изображение на Иван Рилски.

Музея на манастира има страхотна колекция от монашески облекла от всякакъв ранг, народни носии, празнични одежди, жезли, икони, монети, манастирски печати, оръжия, древни ръкописи и договори, кръстове и още много други интересни неща. Вход за възрастни – 8лв., за учащи – 1лв.

Магерницата (кухнята) на манастира е впечатляваща 22-метрова пирамидална кула, която преминава през всички етажи и завършва над покрива с кубе. Тук ще видите старинни прибори за хранене и уреди за приготвяне на ритуални хлебни изделия през Средновековието.

Пред самият Рилски манастир има платен паркинг, но ако решите да се разходите и до пещерата на Св. Иван Рилски продължете по пътя на около 4 км. от Светата Обител. По пътя има и спокойни места за пикник или барбекю покрай реката.

Манастирът е действащ, мъжки, предлага нощувка, а в манастирската книжарница и в магазинчетата могат да се купят икони, албуми, картички,сувенири, както и изделия от традиционни български занаяти.
Съвет:
Може да "залъжете" глада с домашни мекици, които се продават близо до изхода на манастира, в заведение на брега на реката. Не е за пропускане музейната сбирка на манастира с прочутия Рафаилов кръст (завършен 1802 г. след 12 години работа) и първия български глобус, дело на Неофит Рилски от 1836 г.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Зимно работно време: 8:30 - 16:30 ч. Лятно работно време: в дните петък, събота и неделя в периода 1 юни - 30 септември: 8:30 - 19:30 ч. Виж работното време
умерен дъжд 19°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 22° 17 апр 7° / 17° 18 апр 3° / 7° 19 апр 0° / 10° 20 апр 3° / 4°
От потребителите:
Рейтинг за Рилски манастир:
4.9 / 68 оценки
2 Парк "Рила" - Дупница
От автора:
Разположен е на 1.5 км. от центъра на град Дупница. Пред парка има голям добре устроен паркинг. През парка минава река Бистрица. Парка е добре пригоден и за посетители в неравностойно положение и семейства с малки деца и колички. От езерото с водните колела се разкрива прекрасна гледка към Рила. Има също футболно, волейболно и баскетболно игрище, детски кът, басейн, тенис кортове, зоокът, който ще привлече вниманието не малките. Огромни барбекюта с беседки, самостоятелно обособени с маси и пейки. По една от пътечките се стига до параклис "Света Петка", от който се разкрива красива панорамна гледка. В парка има безплатна тоалетна и чешма.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 23° 17 апр 7° / 19° 18 апр 4° / 9° 19 апр 1° / 12° 20 апр 3° / 5°
От потребителите:
Рейтинг за Парк "Рила" - Дупница:
4.6 / 14 оценки
3 Сапаревски минерални бани
От автора:
В центъра на Сапарева баня блика единственият гейзер на Балканите. Открит е през 1957 г. при сондаж. Дебитът му е 18 л/сек., височината на водния стълб е 18 м. и извира от дълбочина 75 м. Гейзерът в Сапарева баня със своите 103 градуса е един от най-горещите в света.
В балнеолечебния курорт се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични заболявания.
Историята на Сапарева баня е свързана с минералните извори, край които градът е възникнал. Още през неолита (5500 год. пр. Хр.) тук е съществувало и процъфтявало селището Кременик (днес близкото с.Кременик). През античността римляните построяват укрепения град Германея (II в.), защитен с масивен зид с четири порти, фланкирани с правоъгълни кули, който бил важен пункт по пътя от Македония до Черно море.
Съвет:
Носете си бански и джапанки - в зависимост от сезона (топло или студено време), може да изберете да релаксирате на открито край един от няколкото басейни и джакузита на Аква-клуб "Котвата", или да влезете в разположения в съседство СПА-център и да се отпуснете със сауна, парна баня и малък топъл вътрешен басейн.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 23° 17 апр 8° / 19° 18 апр 3° / 9° 19 апр 1° / 11° 20 апр 4° / 6°
От потребителите:
Рейтинг за Сапаревски минерални бани:
4.5 / 1 оценка
Заключение от автора:
От всяко от местата ще имате красиви запомнящи се гледки към различни части на Рила, които може би ще ви накарат да планирате приключение по-нависоко сред върховете и езерата на планината.

Коментари

Коментирай 1000 символа