Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Църква "Успение на Св. Иван Рилски" - Рилски манастир

Рила
умерен дъжд 24°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 26° 26 юни 15° / 26° 27 юни 14° / 27° 28 юни 15° / 26° 29 юни 13° / 24°
1452м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 39
преглеждания за целия период 2036
Дата на публикуване 16.09.2014г.
Църквата "Успение на Св. Иван Рилски", известна още и като "Старата постница", е най-отдалечената от манастирското ядро сграда - на около 3,5км североизточно. Постницата е отдалечена на 30 минути път пеша в източна посока от комплексът-постница "Св. Лука", до святото място води пътека, минаваща през живописна местност сред вековна букова гора. Непосредствено до църквата, от северната ѝ страна, се намира пещерата-жилище, в която през X век, в края на земния си път, Св. Иван Рилски прекарал в пост и молитва повече от седем години. Пещерата има втори изход, който поради тесния му отвор се нарича "провиралката". Поверието гласи, че който мине през тесната пролука е безгреховен.

След смъртта на отшелника, първоначално и преди да бъде пренесено в Средец (дн. София), нетленното му тяло било погребано в гробницата, която сега се намира в притвора на църквата "Успение на Св. Иван Рилски".

Вероятно още по времето на Иван Рилски тук е имало църква. За обновяването ѝ се споменава през 1746 г. Сегашната църква е възобновена из основи през 1820 г. със средствата на йеромонах хаджи Корнилий от град Щип. До църквата били изградени и килии за постоянно живеещите там монаси.

Самият храм представлява малка еднокорабна, едноапсидна постройка с притвор. Здравият ѝ градеж е от ломени камъни споени с хоросан, а покритието от каменни плочи.

Църквата е изписана още през годината на изграждането ѝ (1820) от неизвестни майстори. Тук са най-ранните за територията на Рилския манастир стенописи със сцени из живота на Светеца, между които и "Пренасяне на мощите". В изображенията добре се вижда част от манастирската архитектура и изгледът на старата църква.

Част от ансамбъла на "Старата постиница" е и Света вода - извор с целебна сила, намиращ се на около 50 м източно от църквата. Каменната стена до нея е превърната в място, където хората споделят и оставят своите желания, написани на малки късове хартия, те са с хиляди. Още едно поверие гласи, че искреното желание, оставено на мястото, някой ден ще се сбъдне.

Комплексът с пещерата на Св. Иван Рилски е едно от най-силните сакрални места на България.

Който иска да посети църквата, трябва да знае, че е отворена само до 16,00 часа.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Семейна вила Шишарка
1 бр. 1 нощувка 2 28лв/ден
Nastani.bg Семейна вила Шишарка
Семейна вила Шишарка
1 бр. 1 нощувка 2 28лв/ден
Топ цена: 55.00лв
Nastani.bg Семеен хотел Искър - нощувка със закуска и вечеря
1 нощувка 2 32лв/ден
Grabo.bg Лятна почивка под Седемте рилски езера! 2 нощувки със закуски и вечери - за 30лв на ден на човек, в с. Говедарци
31 бр. 2 нощувки 30лв/ден
Валидност на ваучера:
от 12 Юни до 31 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари · 1

Блага преди 1 година

омайваща природна гледка

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още