Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Църква-костница "Въведение Богородично"

Рила
ясно небе 17°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 18° 19 окт 3° / 18° 20 окт 3° / 15° 21 окт 0° / 15° 22 окт -1° / 16°
1129м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 29
преглеждания за целия период 1365
Дата на публикуване 16.09.2014г.
Ансамбълът на гробищната църква-костница "Въведение Богородично" се намира южно от основния комплекс на Рилския манастир, непосредствено до Рилска река. Тук, още от средновековието са намирали вечен покой всички братя на Рилската монашеска общност.

Изграждането на риломанастирската гробищна църква обхваща три строителни етапа: Първият строителен етап, датира вероятно от ХІVв. Според хронистите на манастира: Йеротей, х. Агапий и Неофит Рилски, през 1795г с "иждивението" на самоковския митрополит Филотей - "била съградена из основи църквата при гробищата". През втория етап на строителство към църквата от запад е прибавена също двуетажна сграда, която в долния етаж е с масивни зидове, а в горния - с паянтови. През третия етап, от запад, пред монашеските килии е изградена открита галерия с дървени колони, която е била свързана с обиколната галерия на двора от север и изток и е осигурявала връзка с двуетажната жилищна постройка в западния край на парцела.

През 1993г е направено пълно архитектурно заснемане на църквата от сътрудници на Института по изкуствознание, но за съжаление оградният зид тогава е бил почти изчезнал, а жилищната постройка е била пред рухване. Днес ансамбълът на гробищната църква на манастира е изгубил голяма част от елементите си. Галерията от север е изчезнала, изчезнала е и по-голямата част от оградния зид.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо