• Църква-костница "Въведение Богородично"
  • GPS Координати: 42.13219300, 23.34004400
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Църква-костница "Въведение Богородично"

Рила
облачно 6°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 6° 06 дек 2° / 7° 07 дек 2° / 7° 08 дек 2° / 9° 09 дек 4° / 9°
1129м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 19
преглеждания за целия период 2671
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 16.09.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Църква-костница "Въведение Богородично"" за още по-богато съдържание.
Ансамбълът на гробищната църква-костница "Въведение Богородично" се намира южно от основния комплекс на Рилския манастир, непосредствено до Рилска река. Тук, още от средновековието са намирали вечен покой всички братя на Рилската монашеска общност.

Изграждането на риломанастирската гробищна църква обхваща три строителни етапа: Първият строителен етап, датира вероятно от ХІVв. Според хронистите на манастира: Йеротей, х. Агапий и Неофит Рилски, през 1795г с "иждивението" на самоковския митрополит Филотей - "била съградена из основи църквата при гробищата". През втория етап на строителство към църквата от запад е прибавена също двуетажна сграда, която в долния етаж е с масивни зидове, а в горния - с паянтови. През третия етап, от запад, пред монашеските килии е изградена открита галерия с дървени колони, която е била свързана с обиколната галерия на двора от север и изток и е осигурявала връзка с двуетажната жилищна постройка в западния край на парцела.

През 1993г е направено пълно архитектурно заснемане на църквата от сътрудници на Института по изкуствознание, но за съжаление оградният зид тогава е бил почти изчезнал, а жилищната постройка е била пред рухване. Днес ансамбълът на гробищната църква на манастира е изгубил голяма част от елементите си. Галерията от север е изчезнала, изчезнала е и по-голямата част от оградния зид.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Зимно приключение! Каране на моторна шейна в Рила
Валидност на ваучера:
от 6 Януари до 12 Март 2023г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още