Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.5 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Манастир "Свети Теодор Тирон" - Правец

Етрополе
слаб дъжд 12°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 14° 19 ное 8° / 17° 20 ное 8° / 15° 21 ное 7° / 14° 22 ное 7° / 8°
546м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 1591
Дата на публикуване 24.09.2014г.
Манастирът “Свети Теодор Тирон” се намира на около 2-3 км от гр. Правец по пътя за Етрополе, в пределите на Етрополския дял на Стара Планина, ограничен от Било планина на юг и пролома на река Витомерица на север. До Правешкия манастир най-лесно се стига по разклона за Правец на магистрала "Хемус", като се тръгне по стария път за Варна – малко след града е отклонението за Етрополе и след 2км. по него се стига до отбивката за "Св. Теодор Тирон".

В древността на мястото на правешкия манастир е имало тракийско светилище; предполага се, че християнската обител възниква по времето на Асен и Петър. Известно е, че по времето на турското робство манастирът е обект на две по-големи нападения: от еничари през 1636 година, и от кърджалии през 18 век, когато е напълно унищожен. Възстановен е през 1866 година с дарения на заможни жители на областта. В периода от Освобождението до Втората световна война манастирът функционира като женски метох.

В архитектурно отношение, правешкият манастир се състои от две сгради: църква и монашеска обител със седем стаи. Църквата "Свети Теодор Тирон" представлява масивна каменна сграда с три обемисти апсиди. Иконостасът е дело на зографи от Тетевенската школа, като по-специален интерес представлява иконата на Свети Георги Победоносец от 1869г. Иконата на храмовия светец Свети Теодор Тирон е почти изцяло унищожена. Барелефи на орли красят западната фасада на църквата - от двете страни на входа.

През 2006 и 2007 година манастирът е основно ремонтиран и стенописите в черквата са реставрирани.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Nastani.bg Хотел СПА "Еверест" - нощувка със закуска
1 нощувка 2 27лв/ден 1 бр. 101 бр.

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още