Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.5 / 8 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Резерват "Сребърна" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Силистра
ниска облачност 5°C
5 дневна прогноза
днес 1° / 7° 17 фев -1° / 10° 18 фев -0° / 12° 19 фев -2° / 12° 20 фев 1° / 8°
преглеждания за последните 30 дни 515
преглеждания за целия период 11934
Дата на публикуване 24.09.2012г.
Резерватът "Сребърна" е Елдорадото на блатните птици. Така го описва видният унгарски пътешественик Феликс Каниц, който свързва красотата му с легендата за изгубения "Златен град". Намира се край село Сребърна, само на 2км от река Дунав и на 16км западно от Силистра. Резерватът е обявен за световно културно наследство. В езерото гнездят над 220 вида птици, сред които много редки и застрашени от изчесване като къдроглавия пеликан, малкия корморан и блестящия ибис. Животинското царство е представено от 41 вида бозайници, 11 вида влечуги, 10 вида земноводни и 24 вида риби. А централната част на езерото е покрита с водната трева лъщене, която блести като сребро през ясните лунни нощи.Какво ви очаква в резервата!

Най-добрият начин да разгледате царството на "Сребърна" е от природо-научния музей, който се намира в пределите на резервата. Експертите са поставили специална видеокамера в сърцето на блатото и чрез видеовръзка ще може да наблюдавате на екран неговите обитатели. Това е страхотно изживяване, което ще ви потопи изцяло в техния свят. След това може да разгледате и музейната експозиция от препарирани животни.

Ако искате да си направите разходка из резервата, следвайте обозначената екопътека. На известно разстояние по нея са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето може да съзерцавате безброй интересни видове. Сред тях са мустакатият синигер, немият лебед, червеногушата гъска и тръстиковият блатар. Тук е и едно от малките места, където може да се натъкнете на голямата бяла чапла. Резерватът се намира точно над въздушната прелетна магистрала Via Pontica, която свързва Европа и Африка, така че може да уловите с обектива си редки екзотични птици.

В езерото може да наблюдавате също много интересни и застрашени растения като водната лилия, блатното кокиче, блатната незабравка и насекомоядната мехунка. Две трети от площта му е заета от тръстика, която достига до 6-7м височина и образува множество плаващи острови (кочки). Току-виж сте видели някоя видра да си подава нослето над водата или от храсталака да се покаже европейска дива котка.

Царството на резервата е необятно. Затова не губете време, а скачайте в колата и го опознайте!
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Възрастни - 1лв, учащи - 0.50лв, беседа - 3лв.

Работно Време:

Летен сезон:
Понеделник-Неделя: 08:00-12:00 и 14:00-18:00ч

Зимен сезон:
Понеделник-Петък: 08:00-16:00ч

Телефон:

08677 25 30

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Популярни оферти

vipoferta.bg Еднодневни пакети за двама със закуска в хотел Дръстър*****, Силистра
88:88:88
Валидност на ваучера:
от 29 Януари до 31 Март 2019г.
Прегледай офертата

Коментари · 2

Christine преди 3 години

Резерватът е едно прекрасно, спокойно и красиво място за посещение. Има еко пътеки, има табели навсякъде, табла с информация за различните видове животни, които го обитават и определено може да изгубиш един прекрасен ден сред природата на спокойствие на някоя беседка.

Мирослав преди 2 години

Наистина красиво и спокойно място. Цената за посещение на музея е 5лв за възрастни 1лв за учащи. Екопътеките са наистина функционални и интересни. За пълноценно изживяване препоръчвам да си носите бинокъл!

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната