Рейтинг:
4.5 / 11 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Резерват "Сребърна" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Силистра
предимно облачно 25°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 27° 29 сеп 16° / 22° 30 сеп 14° / 22° 01 окт 14° / 19° 02 окт 14° / 24°
преглеждания за последните 30 дни 1221
преглеждания за целия период 32173
Дата на публикуване 24.09.2012г.
Резерватът "Сребърна" е Елдорадото на блатните птици. Така го описва видният унгарски пътешественик Феликс Каниц, който свързва красотата му с легендата за изгубения "Златен град". Намира се край село Сребърна, само на 2км от река Дунав и на 16км западно от Силистра. Резерватът е обявен за световно културно наследство. В езерото гнездят над 220 вида птици, сред които много редки и застрашени от изчесване като къдроглавия пеликан, малкия корморан и блестящия ибис. Животинското царство е представено от 41 вида бозайници, 11 вида влечуги, 10 вида земноводни и 24 вида риби. А централната част на езерото е покрита с водната трева лъщене, която блести като сребро през ясните лунни нощи.Какво ви очаква в резервата!

Най-добрият начин да разгледате царството на "Сребърна" е от природо-научния музей, който се намира в пределите на резервата. Експертите са поставили специална видеокамера в сърцето на блатото и чрез видеовръзка ще може да наблюдавате на екран неговите обитатели. Това е страхотно изживяване, което ще ви потопи изцяло в техния свят. След това може да разгледате и музейната експозиция от препарирани животни.

Ако искате да си направите разходка из резервата, следвайте обозначената екопътека. На известно разстояние по нея са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето може да съзерцавате безброй интересни видове. Сред тях са мустакатият синигер, немият лебед, червеногушата гъска и тръстиковият блатар. Тук е и едно от малките места, където може да се натъкнете на голямата бяла чапла. Резерватът се намира точно над въздушната прелетна магистрала Via Pontica, която свързва Европа и Африка, така че може да уловите с обектива си редки екзотични птици.

В езерото може да наблюдавате също много интересни и застрашени растения като водната лилия, блатното кокиче, блатната незабравка и насекомоядната мехунка. Две трети от площта му е заета от тръстика, която достига до 6-7м височина и образува множество плаващи острови (кочки). Току-виж сте видели някоя видра да си подава нослето над водата или от храсталака да се покаже европейска дива котка.

Царството на резервата е необятно. Затова не губете време, а скачайте в колата и го опознайте!
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Възрастни - 5.00 лв.; учащи, студенти и пенсионери - 1.00 лв.; беседа - 6.00 лв.

Работно Време:

Лятно работно време:
01.04 - 31.09:
Понеделник - неделя:
8:00 - 18:00 ч.

Зимно работно време:
1.10 - 31.03:
Понеделник - петък:
8:00 - 16:00 ч.

Телефон:

086772469

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Коментари · 3

Christine преди 5 години

Резерватът е едно прекрасно, спокойно и красиво място за посещение. Има еко пътеки, има табели навсякъде, табла с информация за различните видове животни, които го обитават и определено може да изгубиш един прекрасен ден сред природата на спокойствие на някоя беседка.

Мирослав преди 3 години

Наистина красиво и спокойно място. Цената за посещение на музея е 5лв за възрастни 1лв за учащи. Екопътеките са наистина функционални и интересни. За пълноценно изживяване препоръчвам да си носите бинокъл!

Зарко преди 1 година

Спокоино и тихо място.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още