Есен в Тетевенския балкан
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 31.10.2017 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Есен в Тетевенския балкан

Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
2077 бр.
Рейтинг:
0.0
Дата на добавяне:
31.10.2017г.
Увод от автора:
Поредната ни дестинация е село Рибарица и град Тетевен. Набелязали сме няколко обекта, които са в списъците за посещение отдавна и най-после поемаме към дестинацията. Приключението ни стартира в 5 сутринта, очакват ни стотици километри. Първата ни спирка е Скалният мост в село Ъглен, познат още като Дупката, продължаваме с Карстовите извори Глава Панега, които се оказаха голямо разочарование, а за финал на разходката сме избрали Гложенски манастир.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Природен феномен "Дупката" - Ъглен
От автора:
Този природен феномен се намира в единственото населено място в България, започващо с буквата Ъ. Селцето е малко и пътят не е особено добър. С помощта на навигацията, скалното образувание се намира лесно. В началото на селото се минава по мост, от който се открива гледката към "Дупката". Още тук можете да направите първите снимки на феномена. Минавайки под моста можете да направите кратка разходка, за да видите природния феномен отблизо. Разходката покрай реката е приятна и отпускаща. Не трае повече от 10 минути. Водата тук е издълбала много нетипични форми. Върху скалния мост имаше рибар, така че явно е възможно и качването на него, но ние така и не открихме път дотам.
Съвет:
В зависимост от сезона, през който посещавате обекта, подгответе се с обувки, подходящи за кал.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
предимно облачно 15°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 15° 05 окт 9° / 18° 06 окт 11° / 20° 07 окт 11° / 21° 08 окт 12° / 22°
От потребителите:
Рейтинг за Природен феномен "Дупката" - Ъглен:
4.5
2 Карстов извор Златна Панега - Златна Панега
От автора:
След няколко изгледани репортажа и предавания за точно тези карстови извори и вече нямащи търпение да ги видим наживо, оставаме с пръст в уста. Първо табелите по пътя и навигацията се разминават. GPS координатите, които са посочени, ни отвеждат до бара за пране на килими, където няма жив човек, който да ни упъти. Виждаме табели "перило", но така и не откриваме нищо. Водите са зелени и тинясали. Мястото абсолютно неподдържано и занемарено. След доста изчетена информация и в интернет, се опитваме да намерим двете пещери, които се намират в близост до голямото и малкото езеро. За съжаление пътеките са обрасли с тръни, треви и клони. Не успяваме да си проправим път и се връщаме по обратния път до табелата точно след края на селото. Навигацията или ни е изиграла лоша шега, или в действителност някога нещо е имало тук. Връщаме се километър назад и за наше щастие срещаме две възрастни дами, които не ни казват нищо ново - откажете се, няма какво да видите тук. Единствената забележителност, която е останало са табелите "Не преминавай!". С разочарование спираме на моста след селото, правим някой друг кадър и продължаваме нататък. Явно карстовите извори не се поддържат.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
облачно 12°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 13° 05 окт 7° / 16° 06 окт 8° / 18° 07 окт 9° / 19° 08 окт 10° / 20°
От потребителите:
Рейтинг за Карстов извор Златна Панега - Златна Панега:
4.7 / 8 оценки
3 Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"
От автора:
Пътят до Гложенския манастир е толкова живописен, че забравяш за къде си се запътил. Движейки се по тясната лента ти се струва, че буквално отвсякъде има скали и пропасти. В комбинация с жълтите падащи листа, усещането е невероятно. И така потопени в магията на есента, дори и не разбрахме колко бързо сме стигнали до извисяващия се манастир. До светата обител има паркинг, както и магазинче за сувенири. Жената е много любезна и разговорлива. Самата обиколка на манастира не ни отне повече от 20 минути. Имаше доста силен вятър и при наличието на двегодишния ни син, си беше изпитание да обиколим целия обект. Мястото е наистина магично и успокояващо. Гледките, които се разкриват са уникални и неповторими. Преди портата на манастира има табели, сочещи пътека към пещера Моровица и чешма. Не успяхме да поемем по тясната горска пътечка, тъй като предния ден беше валяло и беше много кално, а в комбинация и с падналите листа, картинката щеше да е пълна. За пещерата разбрахме, че не може да се посети. Това не пречи да посетим отново светата обител и да разгледаме всяко кътче, което не успяхме.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Май - септември: 08:00 - 21:00 ч. Октомври - април: 08:00 - 18:00 ч. Виж работното време
облачно 10°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 11° 05 окт 5° / 15° 06 окт 7° / 17° 07 окт 8° / 18° 08 окт 9° / 19°
От потребителите:
Рейтинг за Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец":
4.7 / 37 оценки
Заключение от автора:
Поредният ден, изпълнен с приятни емоции, много смях и хубави моменти, запечатани на снимки. Всяко кътче в нашата страна си заслужава да бъде видяно. А някои места като Гложенския манастир си отреждат място в челните позиции на личната ни класация!

Коментари

Коментирай 1000 символа