Рейтинг:
3.6 / 5 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Карановска селищна могила

Нова Загора
ясно небе 17°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 18° 20 окт 10° / 16° 21 окт 9° / 18° 22 окт 11° / 19° 23 окт 12° / 20°
197м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 21
преглеждания за целия период 8488
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Карановска селищна могила" за още по-богато съдържание.
Карановската селищна могила e разположена в подножието на последните разклонения на Сърнена гора, в северозападния край на село Караново, отстоящо на около 10км от град Нова Загора. Простира се на площ от 24дка. Могилата е открита при разкопки през 50-те години на ХХв и е една от най-старите в Европа.

Карановската е една от най-големите в България. Тя е висока 13м, дълга 250м и широка 150м. Могилата, макар и да е разкопана само частично (около 1700кв. м), представя голяма част от своето археологическо богатство. Благодарение на проучването на 12,40-метровите културни наслоявания е изучен стратиграфският профил на праисторическото селище (последователността в образуването на пластовете), периодизирана е културата на отделните слоеве и e създадена Карановската хронологична система.

Тук са застъпени всички праисторически епохи – от новокаменната до бронзовата включително. Всички експонати, намерени в нея, са изложени в музеите в София и Нова Загора. Могилата е била населявана в продължение на около 3000г. Археологическите разкопки тук се провеждат от 1936г, а от 1984г те са и с международно участие, съвместно със Залцбургския университет, Австрия. Тук е намерен кръгъл печат, който според археолозите съдържа първите фази на писмеността изобщо. Печатът има диаметър 6см и е дебел 2см. Гравиран е с древноевропейски шрифт и по тази причина се предполага, че е бил знак на престиж, даван за особени заслуги и вероятно използван в религиозни церемонии.

През 2008г екип от археолози провежда проучване на Източната могила от некропола. Могилата има елипсовидна форма с диаметър 63-77м и е ориентирана по дългата си ос север – юг. Височината на могилата е 11м в северната й част и 14м в южната. През 2009г екипът археолози намира тук една от най-интересните и важни находки в региона – зидана сводеста гробница с погребална камера (размери 3х4м). Погребението е доста богато – намерени са две сребърни чаши с изображения на бог Ерос, уникални стъклени съдове, бойно снаряжение, монети, сребърни фибули и златни пръстени. Предполага се, че в гробницата е погребан богат тракийски аристократ, а погребението се е състояло през Iв сл. Хр.

Намерена е още бойна колесница - четириколка, впряг от два коня и куче. Отличава се с големия размер на колелата с диаметър 1,20м. Изработена е от кожа, дърво и бронз. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации по коша на колата. Още по-богато са украсени яремът и сбруите на конете. Посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

В Източната могила са открити още сребърни чаши с позлата и глинени стомни, както и други предмети, представящи провинциалното римско изкуство.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 2

juliana преди 2 години

Днес я посетихме и има екскурзовод. 0885362508.

Гергана преди 5 години

Много история. Но няма кой да разкава. Ако не си чел предварително е гледаш и не виждаш.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: laryy555 на 09 ноември 2020
Докладвай
Видеото е добавено от: laryy555 на 09 ноември 2020

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още