Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 11 оценки
Участва в пътешествия

Свещарска гробница Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Североизточна България
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 27° 18 юли 17° / 28° 19 юли 17° / 31° 20 юли 18° / 32° 21 юли 20° / 34°
247м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 235
преглеждания за целия период 10355
Популярност на обекта в различни класации #71
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Историко-археологическият резерват "Сборяново" обхваща територията в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Той представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност.

Най-значителното откритие на територията на историко-археологическия резерват "Сборяново" е Свещарската тракийска царска гробница. Тя е намерена през 1982г при разкопки на Могила №7 от Източния могилен некропол на Сборяново (Гинина могила). Построена е в първата четвърт на ІІІв пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Има внушителни размери. Дължината ѝ е 7,5м, ширината при фасадата е 6,5м, а височината на гробната камера (отвътре) е 4,45м. Гробницата е изградена от големи варовикови блокове. Състои се от дромос (коридор) и три помещения-камери, като всяка камера е покрита с отделен свод.

Украсата на гробницата е в духа на елинистичната култура, но пречупена през вижданията и вярванията на гетите (тракийско племе). В камерата е било положено тялото на мъртвия владетел. Недовършената украса по стените и тавана показва, че той е починал, преди да бъде довършен вечният му дом. Таванът на камерата се поддържа от статуи на жени с вдигнати ръце - кариатиди, чиито лица и коси още пазят останките от цветна украса. По тавана е изобразена сцена на обожествяване на владетеля.

Благодарение на забележителната си архитектура и художествена си украса Свещарската гробница е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985г.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни: 14лв, ученици: 7лв

Работно Време:

17 март - 30 ноември:
Сряда-Неделя: 09:30-16:30ч

Телефон:

084 735 279

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 4

Hristina преди 4 години

Безценно място, с много история, околността е пълна с тракийски могили и гробници, но за съжаление много малко от тях са достъпни за хора, защото няма средства за да се разкопаят и пригодят за посещения....

Василена преди 3 години

Много добра реконструкция, хубаво е че са положени усилия да се запази доколкото е възможно в оригиналния си вид. Има интересна история, добре представена в обекта.

Ивайло преди 3 години

Една от най-красивите (според мен) гробници в България! Впечатляваща тракийска гробищна архитектура от мек варовик, с 10 забележителни статуи на кариатиди. Не случайно е попаднала в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО!

Мартин преди 2 години

Просто уникална! Трябва да се види!

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още