• Тракийска гробница - Бузовград
  • GPS Координати: 42.57551705, 25.38486601
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
1.5 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Тракийска гробница - Бузовград

село Бузовград
слаб дъжд 27°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 27° 25 сеп 16° / 28° 26 сеп 15° / 25° 27 сеп 12° / 24° 28 сеп 11° / 27°
377м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 82
преглеждания за целия период 4684
Дата на публикуване 13.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Тракийска гробница - Бузовград" за още по-богато съдържание.
Тракийската гробница край с.Бузовград е датирана от края на IVв.пр.Хр. Две ритуални огнища и редица древни съоръжения са открити при разкопките.

Едната есхара (култово огнище), красиво и богато украсена със спираловидни орнаменти, е направена от глинена замазка с богата орнаментация. Под нея е намерена втора - по-ранна, есхара, която е по-малка и с по-бедна украса. Около двете огнища е имало постройки с дървена конструкция, стените на които са били измазани с глина. Около тях са открити голямо количество фрагменти от керамични съдове, хромели, тежести за стан, оръдия от рог на елен и др. Поради високата им художествена стойност се взема решение двете есхари да бъдат консервирани и вдигнати от терена, за да бъдат реставрирани и подготвени за експониране.

С ритуални действия се свързва и разкритото струпване от трапезни и транспортни амфори пред източната стена на дромоса и ямата, изсечена в скалата, върху която стъпва тази стена.

Гробницата край Бузовград е отчасти разрушена и ограбена в древността. Вероятно тогава е била разрушена представителната й фасада, изчезнали са вратите на камерите и са изтръгнати металните халки, който са ги държали и е започнало вдигането на подовите блокове. Липсата на каквито и да е находки, които могат да насочат към по-прецизно датиране, не дават възможност да се определят хронологическите рамки на построяването и използването на паметника.

Плановата схема, конструктивните похвати и стиловете сходства с подобни обекти позволява да се предположи, че тя е изградена в последните десетилетия на ІVв.пр.Хр. Материалите, открити в проучените контексти в южната периферия на могилата, показват, че дълго време след извършването на погребението, затварянето на гробницата и насипването на могилата, са продължили действия по оказване на почит на погребания в гробницата тракийски аристократ.

Около гробницата на високите тераси над Тунджа през късната желязна епоха е съществувало голямо селище. През римската епоха то се разраства и обхваща и северния склон, на който е издигната могилата. Животът на това място продължава и през Средновековието, когато тук най-вероятно се разполага подградието на крепостта Бузово кале. С него трябва да се свържат откритите при разкопките християнски гробове от 12-14в в околомогилното пространство.

Гробницата при Бузовград е типичен представител на куполните гробници с кръгла камера, затворена предгробна камера и дромос, широко разпространени в земите на траките, предимно южно от Стара планина. Гробници от този тип са открити и в Казанлъшката котловина. Част от тях изградени от тухли като Казанлъшката, но преобладават построените от каменни (гранитни) блокове - Голяма Арсеналка, Могилата с грифоните, Шушманец, Голяма Косматка, Оструша и Долно Изворово.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Полет със самолет край Казанлък - с пилот с над 4500 летателни часа
4 бр. 3 бр. 22 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Април до 11 Ноември 2020г.
Към офертата
Издигни се в небето над Казанлък! Полет с мотоделтапланер, управляван от пилот с над 4500 летателни часа
2 бр. 2 бр. 1 бр. 17 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 14 Май до 20 Декември 2020г.
Към офертата
Тандемен полет с парапланер в дестинация по избор и възможност за видеозаснемане
48 бр. 47 бр. 2 бр. 29 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Юни до 31 Октомври 2020г.
Към офертата

Коментари · 2

Елена преди 4 години

Сега е затворена.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още