Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
1.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Тракийска гробница - Бузовград

село Бузовград
ниска облачност 25°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 26° 20 юли 15° / 27° 21 юли 16° / 27° 22 юли 18° / 30° 23 юли 19° / 28°
377м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 88
преглеждания за целия период 3464
Дата на публикуване 13.08.2015г.
Тракийската гробница край с.Бузовград е датирана от края на IVв.пр.Хр. Две ритуални огнища и редица древни съоръжения са открити при разкопките.

Едната есхара (култово огнище), красиво и богато украсена със спираловидни орнаменти, е направена от глинена замазка с богата орнаментация. Под нея е намерена втора - по-ранна, есхара, която е по-малка и с по-бедна украса. Около двете огнища е имало постройки с дървена конструкция, стените на които са били измазани с глина. Около тях са открити голямо количество фрагменти от керамични съдове, хромели, тежести за стан, оръдия от рог на елен и др. Поради високата им художествена стойност се взема решение двете есхари да бъдат консервирани и вдигнати от терена, за да бъдат реставрирани и подготвени за експониране.

С ритуални действия се свързва и разкритото струпване от трапезни и транспортни амфори пред източната стена на дромоса и ямата, изсечена в скалата, върху която стъпва тази стена.

Гробницата край Бузовград е отчасти разрушена и ограбена в древността. Вероятно тогава е била разрушена представителната й фасада, изчезнали са вратите на камерите и са изтръгнати металните халки, който са ги държали и е започнало вдигането на подовите блокове. Липсата на каквито и да е находки, които могат да насочат към по-прецизно датиране, не дават възможност да се определят хронологическите рамки на построяването и използването на паметника.

Плановата схема, конструктивните похвати и стиловете сходства с подобни обекти позволява да се предположи, че тя е изградена в последните десетилетия на ІVв.пр.Хр. Материалите, открити в проучените контексти в южната периферия на могилата, показват, че дълго време след извършването на погребението, затварянето на гробницата и насипването на могилата, са продължили действия по оказване на почит на погребания в гробницата тракийски аристократ.

Около гробницата на високите тераси над Тунджа през късната желязна епоха е съществувало голямо селище. През римската епоха то се разраства и обхваща и северния склон, на който е издигната могилата. Животът на това място продължава и през Средновековието, когато тук най-вероятно се разполага подградието на крепостта Бузово кале. С него трябва да се свържат откритите при разкопките християнски гробове от 12-14в в околомогилното пространство.

Гробницата при Бузовград е типичен представител на куполните гробници с кръгла камера, затворена предгробна камера и дромос, широко разпространени в земите на траките, предимно южно от Стара планина. Гробници от този тип са открити и в Казанлъшката котловина. Част от тях изградени от тухли като Казанлъшката, но преобладават построените от каменни (гранитни) блокове - Голяма Арсеналка, Могилата с грифоните, Шушманец, Голяма Косматка, Оструша и Долно Изворово.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Издигни се в небето над Казанлък! Полет с мотоделтапланер, управляван от пилот с над 4500 летателни часа
2 бр.
Валидност на ваучера:
от 5 Юли до 5 Октомври 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Цяло лято в Павел баня! 3 или 5 нощувки със закуски за четирима, плюс ползване на басейн
4 бр. 3-5 нощувки 4 28лв/ден 2 бр. 13 бр.
Валидност на ваучера:
от 29 Юни до 15 Септември 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Балнео почивка в Павел баня! 5 нощувки със закуски, обеди и вечери, плюс медицински преглед и по 2 процедури на ден
10 бр. 5 нощувки 88:88:88 57лв/ден 7 бр.
Валидност на ваучера:
от 18 Юли до 31 Август 2019г.
Към офертата

Коментари · 2

Елена преди 3 години

Сега е затворена.

Тодор преди месец

Не работи

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още