Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо

Гушовският манастир "Свети Архангел Михаил" - Чипровци

Северозападна България
слаб дъжд 18°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 20° 17 юли 11° / 23° 18 юли 11° / 24° 19 юли 14° / 27° 20 юли 14° / 24°
797м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 25
преглеждания за целия период 1327
Дата на публикуване 18.09.2014г.
Гушовският манастир "Свети Архангел Михаил" се намира на около 7км югозападно от Чипровци. До мястото води добър чакълиран път, достъпен за леки коли. Природата около манастира и гледките които се открояват от него са божествени - истинска благодат.

Не се знае кога е бил създаден Гушовския манастир, но в действителност е бил опожарен и разорен след трагичния развой на Чипровското въстание през 1688г. Има сведения, че тук оттеглилите се въстанници са дали последен отпор на освирепелите орди. Знае се, и че в началото на XVIIв владиката отсядал тук при идването си от София. Гушовският манастир играе не по-малка роля от Чипровския "Св. Иван Рилски", както за историческата наука,така и и за развитието на Чипровци като културно-просветно средище.

От някогашния манастир днес са останали зидовете от църквата и купчини камъни от манастирските сгради. Манастирският храм представлява еднокорабна, едноапсидна постройка с притвор. Стените му са градени с ломени камъни споени с хоросан, днес те са изцяло вкопани в земята на дълбочина до 2м. В северозападния ъгъл са каноничните проскомидийна ниша и умивалня, има две ниши и от двете страни на входа на западната стена.

За това, че църквата е била някога отвътре украсена със стенописи говорят, срещащите се тук-таме малки живописни фрагменти. Силно въздействащ е каменният кръст величествено извисяващ се на хълмчето северозападно от манастира. Това което се е направило за почти неизвестния допреди няколко години Гушовски манастир, може само да бъде пример за подръжание.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още