• Добридолски манастир "Св. Троица" - Добри дол
  • GPS Координати: 43.74150000, 22.97058300
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Добридолски манастир "Св. Троица" - Добри дол

Лом
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 21° 30 сеп 12° / 19° 01 окт 14° / 16° 02 окт 13° / 23° 03 окт 13° / 25°
преглеждания за последните 30 дни 38
преглеждания за целия период 3193
Дата на публикуване 18.09.2014г.
Добридолският манастир "Св. Троица" се намира на около 3км южно от с. Добри дол, на 22км югозападно от от гр. Лом и на 35км югоизточно от гр. Видин. Манастирът е разположен в живописна местност на дълбок дол, покрит с гъста и разнообразна растителност и обитаван от богат животински свят.

От кога води началото си и каква е била съдбата на манастира през първите векове на съществуването му, не е известно. Поради близостта на мястото, където днес е разположен манастирът, с римскя град Раицария (дн. Арчар), който в началото на IVв е бил център на една от първите християнски общини по днешните български земи, считана за предшественик на днешната Видинска епархия, има предположение, че тук още тогава е имало духовно средище. След покоряването на Видинското царство в 1396г от османските турци са унищожени много епархийски манастири и църкви, между които е и Добридолският манастир. След това той остава в пълно запустение до 1610г, когато според запазени сведения е възобновен от преподобния Пимен Зографски. След това обителта преживява още ноколко разорявания - след потушаването на Чипровското въстание (1688г) и за последно, по време на Руско-турската война в 1828г.

Манастирският комплекс представлява съвкупност от съборна църква, параклис и жилищни и стопански сгради. Манастирският храм "Св. Троица" е едно рядко явление в българската възрожденска култова архитектура и изкуство. Той спада към кръстотовидния тип църкви и е квадратна, еднокорабна, едноапсидна сграда, с купол изграден върху осмостенен барабан.

Днес, общите усилия на игумена на манастира и Видинската Света митрополия са насочени към превръщането на Добридолската обител в духовно средище не само за Видинска епархия, но и за цялата страна.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Елка преди 5 години

Намира се на 4 км от с. Добри дол, община гр. Лом, в прекрасна местност, с много зеленина и ухаещи цветя през всички сезони. Спокойствие и уют царят в хотелската част на манастира, лековита вода струи от аязмото, много лековити билки виреят по зелените поляни, а през пролетта е пълно с гъб - печурки, сърнели, челядинки. Много хора се събират както през Великденските празници, така и на Томина неделя, когато е празникът на манастира

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Вижте още