• Водопади "Дуплево", "Скакалото" и "Костен камък" - с.Орехово
  • GPS Координати: 41.86466300, 24.61594100
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 6 оценки
Места за нощувка наблизо

Водопади "Дуплево", "Скакалото" и "Костен камък" - с.Орехово

Родопи
ясно небе 29°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 32° 21 юни 17° / 29° 22 юни 17° / 31° 23 юни 17° / 31° 24 юни 17° / 30°
1088м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 483
преглеждания за целия период 46241
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 04.09.2014г.
Село Орехово е китно българско селo в Западни Родопи, което е начален пункт на много туристически маршрути. Намира се на 210км от София, 60км югозападно от Пловдив, 60км северно от Смолян, 10 км западно от село Хвойна и на около 25км северно от град Чепеларе. От Орехово започват много туристически маршрути за разходки в района и преходи до други села и хижи във високата част на Родопите. През селото минава и най-дългата екопътека у нас.

Маршрутът започва от село Хвойна и завършва в Гърция при село Паранести и град Ставропулис. Част от туристическите маршрути са три водопада, които са защитени природни обекти и представляват интерес за туристите. Най-близо до селото е водопадът Дуплево в едноименната местност, на няколкостотин метра от западния край на селището. Той е разположен в най-ниската част на скалния пролом под връх Орешица. Водите му се изливат живописно пред входа на пещерата Голямата дупка. Друг водопад наблизо е Скакалото, който е само на 2км на юг от Орехово по пътя към хижа Персенк. На около 3км южно, в каньона на Коилов дол се намира и скалният феномен Костен камък– колосален скален масив, приличащ на огромна стена, над която расте вековна смърчова гора.

Този естествен скален феномен е обявен за природна забележителност през 1965г. Тук се намира третият водопад, наречен също Костен камък. Водите му падат от голяма скална ниша с височина на водния пад 30м.

До село Орехово има асфалтиран път от село Хвойна. До село Хвойна се стига много лесно, то се намира на главния път Пловдив – Смолян. След като стигнете Орехово, преминавате през цялото село и стигате най-западния му край. Там пътят се разклонява в две посоки направо и наляво. Направо, след няколкостотин метра по черен път, ще стигнете до водопад Дуплево. Наляво през моста над река Орешица се тръгва отново по черен път за хижа "Персенк". Следвате пътя, който прави завои, минава покрай различни параклисчета и се изкачва плавно нагоре към планината.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 4

Румен преди 4 години

1 водопад Душево е изключително лесен и достъпен продължава се направо от мостчето на което се оставят колите в края на селото и след 200 м от дясно на пътя се вижда . За Скаклото се тръгва на ляво по моста ходи се по широк черен път и за 20 30 мин се стига като се отбива 50 метра в ляво от пътя има си табели . По пътя има доста параклиси и чешми лесно достъпен е .Костен камък е друга бира за него се продължава нагоре по широкия път след Скакалото и се отбива в ляво след 1 завой още по една дост

Dinko преди 4 години

С питане става работата скакалото е точно под пътя в посока х. Персенк на големия завой 2км от селото а стръмната пътека води за свети илия и костен камък и 3те водопада както и до чудните мостове

Милена преди 8 години

Вода на Дуплево има само когато има много паднали дъждове.

ИванСтойнов преди 8 години

При първото ни посещение въпреки че следвахме точно инструкциите не можахме да открием водопад Дуплево. Излязохме от селото, поехме по черния път, минахме покрай една беседка и след дълго лутане се отказахме. На връщане в беседка имаше човек, оказа се местен жител. попитахме го за водопада и той ни каза че стоим пред него но уви няма вода. Препоръчани да посетим другия - Скакалото. Тръгнахме натам но ни заваля дъжд и така повървяхме донякъде и се отказахме. При второто ни посещение ги видяхме.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка в Чепеларе: Нощувка със закуска и възможност за вечеря, плюс релакс зона и музика на живо в Събота
18 бр. 1-2 нощувки 65лв/ден 16 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Април до 30 Юни 2024г.
Към офертата
Почивка в Чепеларе: Нощувка, плюс ползване на паркинг
6 бр. 1 нощувка 40лв/ден 16 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 20 Март до 31 Юли 2024г.
Към офертата
Почивка в Чепеларе: Нощувка със закуска за до трима
1 бр. 1 нощувка 2 45лв/ден 21 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 29 Февруари до 30 Юни 2024г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 19 юли 2021

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още