Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.7 / 3 оценки
Места за хапване наблизо

Село Орехово

село Орехово
умерен дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 24° 26 юни 15° / 21° 27 юни 14° / 25° 28 юни 14° / 25° 29 юни 14° / 21°
957м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 105
преглеждания за целия период 5528
Дата на публикуване 30.12.2014г.
Орехово е разположено амфитеатрално на левия стръмен бряг на река Орешица, в североизточните части на връх Персенк-първенец на родопския дял Чернатица. Надморската височина на Орехово е около 900 метра. Историята но селото е хилядолетна. На мястото на селото в древността е съществувало древно римско селище. В края на IVв п. н. е. възникват първите селища по долината на река Чепеларска. От материалите открити при разкопките се установява че тогава тракийските племена са разработвали сребърните и медни руди, произвеждали са бронзови и сребърни накити. За старинния произход на селището съдят и множеството намерени монети при обработване на нивите из околностите на Орехово. Най-старата запазена монета е от Iв от н.е, на която е изобразен Рематалк I – виден тракийски вожд.

Наред с богата си история, местността предлага и редица природни забележителности. От тези времена са останали и имената на пещерите където се укривали ореховските девойки, преследвани от завоевателите, получили след това техните имена "Керина дупка", "Данкина дупка" и "Марийкина дупка". Друга известна пещера в района, която предизвиква интерес и за любителите на екстремните изживявания е дългата, 305м пещера "Челевешка дупка".

В близост до село Орехово има и два водопада, които са защитени природни обекти. Най-близо е водопадът в местността Дуплево, западно от селото. Разположен е в скалния пролом на в. Орешица над селото. Водите му падат живописно пред входа на пещерата "Голямата дупка". Водопадът пресъхва през лятото. Друг водопад е Скакалото, който е на 2км на юг от Орехово, по автомобилния път към х. Персенк. До водопада се стига по маркирана екопътека.

За любителите на пешеходния туризъм, Орехово е познато като част от маршрута по най-дългата екопътека в България, от Хвойна до Ставропули в Гърция. Красивата природа, съчетана с природните забележителности и мекият климат привличат туристите през всички сезони на годината.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Почивка за двама в Родопите - край Пловдив! Нощувка със закуска и вечеря, плюс релакс зона
1 бр. 1-2 нощувка 2 59лв/ден
Валидност на ваучера:
от 21 Юни до 30 Август 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Къща за гости Родопски кът - нощувка със закуска
1 нощувка 2 27лв/ден
Nastani.bg Хотел Родопски дом - нощувка със закуска
1 нощувка 2 37лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още