• Устремски манастир "Св. Троица" - Устрем
  • GPS Координати: 42.03349300, 26.43160400
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Устремски манастир "Св. Троица" - Устрем

Елхово
облачно 18°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 20° 24 окт 8° / 15° 25 окт 6° / 12° 26 окт 5° / 13° 27 окт 8° / 13°
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 6352
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 30.09.2014г.
Устремският манастир "Св. Троица", известен още Вакъфски (на името на село Вакъв, днешно Устрем) или Хайдушки манастир, се намира в Сакар планина на около 3км от с. Устрем

Предполага се, че манастирът бил основан през Втората българска държава, а в началото на XVв името му се среща в османски документи. До Устремския манастир се намира скална пещера - "Вехтата черква", с останки от стара живопис.

По време на кърджалийските размирици Устремският манастир пострадал сериозно, но към края на XVIIIв и началото на XIXв бил възстановен от хайдутина Христо войвода от Сливен. Тук той се замонашил и приел името Хрисант. Вероятно с помощта на известния Индже войвода и неговия байрактар Ката Кольо Хрисант успял да възстанови манастир и станал игумен.

По това време манастирът приютявал много хайдути. Освен Индже тук отсядали Ангел войвода, Гарапачи Георги, Кара Добри и техните дружини. Вероятно заради това манастирът бил наречен Хайдушки.

Първата църква била съборена и на нейно място била построена нова, посветена на апостоли Петър и Павел. През 1813г Хрисант починал и бил погребан в манастира, където и досега се пази надгробния му камък в предверието на църквата.

Църквата "Света Троица" е издигната през 1836г, а по-старата църква "Св. св. Петър и Павел" е вградена в нея. Сегашната църква е трикорабна, едноапсидна, безкуполна каменна постройка с двуредово осветление на наоса, постигнато с комбинация от широки и тесни прозорци. Под нея се намира костница, до която се слиза по каменни стълби, а в южната й част има отделение с царски двери и олтарно помещение в чест на св. апостолите Петър и Павел. Интерес представлява църковния иконостас с пластични резбени елементи и три реда възрожденски икони. Център в него са царските двери с красива пластична резба. В църквата се пазят още възрожденски икони, сребърен потир от 1779г и старопечатни книги.

През 1951г. в Устремският манастир избухва пожар и част от манастирските сгради в източното и северното крило били унищожени, но постепенно тече реконструкцията им.

Днес манастирът "Св. Троица" е паметник на културата заедно с Караколювата дупка. Всяка година на християнския празник Петдесятница в околностите на манастира пак се провежда събор "Св. Троица", на който се организират надпявания и борби, любим местен спорт с дълбоки традиции. Земите около манастира са обявени за природна забележителност през 1971г. Върху едноименната защитена територия "Св. Троица" (115 ха) се опазват вековни гори и скалисти склонове.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Ваня преди 1 година

Прекрасен манастир с история. Пред манастира има поляна и преминава река Манастирска, има места за пикник

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още