Рейтинг:
4.0 / 3 оценки
Места за хапване наблизо

Село Срем

село Срем
облачно 18°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 20° 24 окт 8° / 15° 25 окт 6° / 12° 26 окт 5° / 13° 27 окт 8° / 13°
преглеждания за последните 30 дни 35
преглеждания за целия период 4920
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 26.07.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Село Срем" за още по-богато съдържание.
Сгушено в полите на Сакар планина, китното селце е примамливо място за чужденците, а река Тунджа допълва природното описание с чист въздух и красива природа.

Данни за селото има около 1550–1560 година от един турски документ за мера. Там се споменава като "Геран Серем", т.е. (геран е кладенец, серем е балкон или стълби) водно място.

Друга версия за името на селото е, че то носи името на друго село Срем на юг от Одрин, от което част от жителите са се преселили и основали селото. Но може да се предположи и обратното преселване - има сведения за родове от с. Срем в Одринското село.

Отначало селото е било построено на десния бряг на река Тунджа. По-късно, поради честото преминаване на турски войски и грабежите им (през селото е минавал пътят Ямбол - Одрин), а после и заради кърджалиите, жителите на селото се принудили да се укриват в гората от другата страна на реката. Като видели, че местонахождението помага за запазването им от нашествия, всички се преселили на сегашното място, на левия бряг на р. Тунджа.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 2

Вилияна преди 4 години

Ивалина, баща ми е внук на Георги Манолчев и се казва Георги Вичев Манолчев.

Ивалина преди 6 години

Старата воденица беше на моя дядо - Георги Манолчев

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още