Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
2.0 / 1 оценка
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Сопотски мъжки манастир "Възнесение Господне" - Сопот

Сопот
ясно небе 23°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 24° 15 окт 14° / 24° 16 окт 13° / 23° 17 окт 12° / 22° 18 окт 13° / 23°
585м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 65
преглеждания за целия период 2868
Дата на публикуване 29.09.2014г.
Сопотският мъжки манастир "Възнесение Господне" (Свети Спас) се намира на около 1км северозападно от град Сопот, в близост до главната - начална станция на седалковият лифт. Разположен е в подножието на Стара планина и на левия бряг на река Манастирска. Днес наименованието "мъжки" е само нарицателно, останало от миналото, през голямата част от което обителта е билка мъжка, като сега в действителност е женска.

До наши не са достигнали убедителни доказателства, или все още няма разкрити такива, които да свидетелстват за точното време на основаване на този манастир. Според предания той е наследник на намирал се в Сопотския район средновековен манастир "Св. Троица", съществувал до XI-XIIв. Възникването на Сопотския манастир се свързва със средновековната крепост Копсис (дн. Аневско кале), която през 20-те години на XIVв столица на местния владетел деспот Войсил (брат на цар Смилец).

По време на османското робство Сопотският манастир "Свети Спас" е крепител на българските дух и книжовна традиция. Още с основаването в него съществува скрипторий, от който са оцелели няколко десетки книги, най-старата от които от 1480г. Освен развиваната дейна книжовна дейност, в обителта функционира и килийно училище и певческа школа. За техен основател се сочи йеромонах Никодим (през 1737г).

Възстановяването на манастирският комплекс, в резултат на което го виждаме днешния му вид, започва през 1879г. През втората половина на XXв манастирът е превърнат в женски. Понастоящем Сопотският манастир "Св. Спас" е действаща девическа обител.

В архитектурно отношение Сопотският мъжки манастир "Св. Спас" представлява комплекс от съборна църква и жилищни и стопански сгради.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Nastani.bg Къща за гости Трагата - нощувка със закуска
1 нощувка 2 45лв/ден 81 бр.

Коментари · 1

Весела преди 2 години

Пълно разочарование! Подобно безхаберие към това място е престъпно! Вътре са изложени одеждите, с които е бил замонашен Левски! Е не мога да приема за нормално до тях монахинята /ако беше такава/ да стои с бейзболна шапка /при това е храм/, да си играе с телефона и да не дава адекватни отговори на елементарни въпроси от посетителите. Който е ходил скоро не може да не е видял и чешмата отпред - надраскана с блажна боя и четка! Абсолютна немърливост!

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Диана Кьосева на 26 март 2019
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още