Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.0 / 2 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Сопотски девически манастир "Въведение Богородично" - Сопот

Сопот
разкъсана облачност 8°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 11° 24 фев 3° / 14° 25 фев 1° / 10° 26 фев 5° / 13° 27 фев 2° / 10°
528м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 65
преглеждания за целия период 2834
Дата на публикуване 18.02.2015г.
Сопотският девически манастир "Въведение Богородично", известен още като "Метоха", се намира в централната част на град Сопот. Разположен е в непосредствена близост до енорийската църква "Св. Св. апостоли Петър и Павел" и Девическото училище - "Радиното училище".

До наши дни не са достигнали сведения, които със сигурност да потвърдят времето на възникване на тази обител. Най-разпространената хипотеза е, че манастирът е основан от схимонахиня Сусана през 1665г. През многовековната си история Сопотският девически манастир "Въведение Богородично", заедно с други църкви и манастири, е на няколко пъти разоряван. Вероятно сериозно пострадва по време на размирните кърджалийски времена, когато Сопот е опожаряван на три пъти - през 1794, 1800 и 1807г. Обителта не е пощадена и по време на руско-турската война. През юли 1877г след временно отстъпване на руските войски почти целият град е изпепелен и сринат до основи, а онези негови жители, които не успяват да избягат, са безмилостно избити от башибозука.

В архитектурно отношение Сопотският девически манастир "Въведение Богородично" представлява комплекс от съборна църква, жилищни и стопански сгради. Макар и обновена, светата обител има старинен и дори романтичен вид. Манастирският двор, потънал в зеленина и цветя и настлан с калдъръм, придава на мястото особено очарование. Най-старата постройка в манастира - църквата датира от XVв. Разположена в южния край на двора, тя е полувкопана в земята. Друга стара сграда в манастира, която е и най-интересната в архитектурно отношение, е западното жилищно крило - "с чардаците", построено в 1664 - 1665г. То представлява двуетажна сграда с отлични пропорции и функционалност на разпределенията. В приземието ѝ се намира хранителният блок, чиято трапезария е с абсида. Всяка от монашеските килии, разположени по двойки в двата етажа, има собствено кухненско помещение така нар. "ашевия". Архитектурният детайл e предимно дърводелска и резбарска изработка. В тази сграда се намира килията на девическото килийно училище (действало до 1850г) и скривалището под килията на игуменката Христина (в което се е укривал Васил Левски).

Друг интересен архитектурен обект в подредбата на манастирският двор е намиращата се между фурната и хранителния блок стара каменна чешма, изградена през 1832г. Тя впечатлява с декоративната си украса, включваща вградени колонки, пластични ниши и елегантен кобиличен фронтон. Форма и орнамент, точни пропорции, чист детайл - всичко при нея е в съзвучие с емоционалния заряд на Възраждането.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Къща за гости Трагата - нощувка със закуска
1 нощувка 2 40лв/ден 3 бр. 124 бр. Оферта от Nastani.bg
До края на Април край Сопот! Нощувка със закуска за двама - в с. Московец
6 бр. 1-2 нощувка 88:88:88 2 41лв/ден 6 бр. 8 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 5 Февруари до 30 Април 2020г.
Към офертата

Коментари · 3

Ivan преди 3 години

Девически метох "Въведение Богородично" - Сопот

Georgi преди 2 години

Прекрасно, тихо и спокойно място.

Евгения преди 6 месеца

Много интересно място. Сестра Румяна направи много добра беседа за историята на манастира, околността и въобще България. Манастирът е посещаван и от Паисий Хилендарски.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още