• Водопад "Сини вир" - Ковачевица
  • GPS Координати: 41.69561000, 23.81635900
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Водопад "Сини вир" - Ковачевица

село Ковачевица
предимно ясно 0°C
5 дневна прогноза
днес -9° / 1° 27 яну -7° / 2° 28 яну -4° / 8° 29 яну -5° / 1° 30 яну -6° / 6°
955м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 151
преглеждания за целия период 51682
Популярност на обекта в различни класации #85
Дата на публикуване 25.06.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Водопад "Сини вир" - Ковачевица" за още по-богато съдържание.
На около 5 км северно от архитектурния резерват Ковачевица се намира водопадът Сини вир. Образуван е от водите на река Канина (Кървава река), която е изваяла красиво ждрело. Когато е осветен от слънцето, вирът има синьо-зелен цвят и затова именно се казва Сини вир.

В центъра на селото има указателна табела за водопада, като може да продължите с автомобил в посока към Държавно горско стопанство "Беслет", но пътят не е в добро състояние. На около 4 км, до следващата табела, която се намира вляво от пътя, има малка отбивка, където може да се паркира.

Маршрутът продължава наляво по приятна пътека в гората, която в един момент става много стръмна. За около час спускане към реката се стига до Синия вир. Когато се слезе долу, първо може да се поеме по пътеката вдясно към горната част на ждрелото. Въпреки, че е по-сенчесто, мястото впечатлява с високите скали,скални ниши и малък водопад, който си заслужава да бъде видян и заснет от горната му страна.
Връщайки се по пътеката и продължавайки към Сини вир, се минава покрай няколко други вирове и малки водни каскади.

До водопада може да се стигне и по друг маршрут за около 3 часа покрай реката, срещу течението. По пътя има поляна със заслон и място за бивакуване с огнище.Този маршрут е предпочитан от туристите през лятото и есента, но през пролетта е недостъпен заради пълноводието на реката.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 4

iva преди 4 години

Не е много желателно да минавате чо асфалтовия път с автомобил, осен ако не е високо проходим. От асфалта не е останало много. Пътеката до водопада действителко е много приятна, но денивелацията е сериозна и мястото никак не е подходящо за хора, които имат проблеми с вестибуларния апарат. А що се отнася да пътя покрай реката, той...някога е съществувал. Не че е невъзможно да се мине оттам, но трябва да сте готови да джапате през реката, а където това е невъзможно - дасе катерите по скалите. Но с

Иван преди 6 години

Прекрасно е, много диво, почти безлюдно. Водата е кристално чиста, има къде да се напече човек или да седи на сянка. Идеално място за отдих и похапване :)

Димитър преди 6 години

Много време съм прекарал там, имам хубави спомени.

Ирина преди 6 години

Приказно място с красива природа.

Коментирай 1000 символа

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още

Добави в любими 125 Искам да посетя 544 Бил съм тук 61
Искам да посетя Бил съм тук Напиши коментар6

Екопътека "Тайните на водата" и водопад "Срамежливеца"

село Коларово (Област Благоевград)