• Архитектурно-исторически резерват Ковачевица
  • GPS Координати: 41.68491100, 23.82637254
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Архитектурно-исторически резерват Ковачевица

село Ковачевица
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 25° 11 авг 14° / 27° 12 авг 16° / 26° 13 авг 15° / 25° 14 авг 15° / 24°
1024м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 204
преглеждания за целия период 5250
Дата на публикуване 01.10.2014г.
Архитектурно-исторически резерват Ковачевица е разположен над река Канина, в скатовете на Дъбраш община Гърмен. Намира се на 23км северизточно от Гоце Делчев и 17км северно от село Гърмен. Село Ковачевица е бил един от центровете на македонското национално-освободително движение, родното място е на хайдутите Дели Георги и Дели Коста, на писателя Людмил Стоянов. Архитектурната приказка от камък и дърво, с уникалния за България ренесансов стил с високи огради и красиви дворове, привлякла вниманието на родното кинопроизводство.

Това благоприятствало запазването на ковачевските къщи. През 1977г. Ковачевица е обявена за исторически и архитектурен резерват.

Изградени от здравия камък от основите чак до тиклени покриви, солидните къщи останали неподвластни на столетията. Топлотата и уюта били постигнати със солидната употреба на дървения материал. Многобройните слети улички и тесни проходи под къщите създават живописни улични ансамбли. Комплексът пази цялото великолепие на народната душевност, трудолюбие и талант на българина. Със своята неповторима архитектура, автентична атмосфера с магическия чар на миналото и невероятните гледки, Ковачевица е предпочитано място за почивка за много българи и чужденци.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 3

Богдан преди 4 години

Страхотно място, жалко че бях за малко там. Пак ще отида.

Eмил преди 1 година

Тук-таме из Ковачевица все още могат да се направят хубави снимки, но истината е, че това е едно тъжно, обезлюдено село, потънало в немотия и разруха. Повечето къщи са празни и пред разпад, църквата никога не е отворена, има толкова много жалки гледки и отвратителни коптори с табела "Стопанисва се от държавата". Две кръчми, едно любителско магазинче за самоделни сувенири. Толкоз! Според мен малкото къщи за гости работят на загуба, защото хората отдавна предпочитат Лещен. Жалко! Наистина жалко!

Stefan преди 5 месеца

Нищо особено. Лещен е страхотно место за почивка, а Ковачевица е загуба на време.

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 01 декември 2018

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още