• Античен град - крепост "Рациария" - Арчар
  • GPS Координати: 43.81622573, 22.91647388
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
1.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо

Античен град - крепост "Рациария" - Арчар

село Арчар
облачно 8°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 9° 10 дек 6° / 9° 11 дек 7° / 11° 12 дек 3° / 7° 13 дек -1° / 4°
преглеждания за последните 30 дни 579
преглеждания за целия период 6577
Популярност на обекта в различни класации #17
Дата на публикуване 14.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Античен град - крепост "Рациария" - Арчар" за още по-богато съдържание.
Рациария е исторически град край река Дунав, съществувал по времето на Римската империя. Развалините на града се намират на 27км югоизточно от Видин, 28км западно от Лом, 2км западно от днешното село Арчар, Област Видин.

Вероятно градът възниква през втората половина на I век при управлението на Веспасиан (69-79). В чест на успешния завършек на втората дакийска война през 106г император Траян дава на града титлата Колония. След административната реформа на Диоклециан от края на IIIв градът става столица на провинция Крайбрежна Дакия. Рациария съществува до 586г, след което е разрушена.

През 1986г в развалините на жилищна постройка, българо-италиански екип археолози открива съкровище от златни накити - четири пръстена, игла за коса, чифт обеци с тюркоази и перли, гривна, две огърлици. Изследванията показват, че накитите са изработвани през различно време и по тях може да се съди за развитието на златарското изкуство в римските провинции от III до V век.

Предполага се, че скъпоценностите са били семейна собственост, събирана от няколко поколения. Някои били купени, други са били придобити като дарове от могъщ владетел или като трофеи от безчислените войни, които е водела Римската империя.

Многолюдният и богат град Рациария е превзет и опожарен от хуните, а голяма част от населението му е било избито. Пожарищата вероятно са унищожили и постройката, в която е намерено съкровището.

Сред огнената стихия някой от семейството вероятно е успял да се добере до ковчежето с накитите, грабнал го е и е хукнал навън, но може би е загинал при срутването на покривната конструкция. Затова накитите са намерени пръснати сред кости от човешки скелет, заедно с металните части на ковчежето, затрупани от изгорелите останки на покрива.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Ива преди 3 месеца

Напълно изоставено място. Поредните усвоени пари без АБСОЛЮТНО НИКАКВО запазване, пълно разкриване и консервиране на обекта. Не си заслужава !!!

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: laryy555 на 13 октомври 2021

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още