Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Античен град - крепост "Рациария" - Арчар

село Арчар
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 30° 17 юни 17° / 28° 18 юни 17° / 27° 19 юни 17° / 27° 20 юни 16° / 29°
преглеждания за последните 30 дни 76
преглеждания за целия период 2221
Дата на публикуване 14.08.2015г.
Рациария е исторически град край река Дунав, съществувал по времето на Римската империя. Развалините на града се намират на 27км югоизточно от Видин, 28км западно от Лом, 2км западно от днешното село Арчар, Област Видин.

Вероятно градът възниква през втората половина на I век при управлението на Веспасиан (69-79). В чест на успешния завършек на втората дакийска война през 106г император Траян дава на града титлата Колония. След административната реформа на Диоклециан от края на IIIв градът става столица на провинция Крайбрежна Дакия. Рациария съществува до 586г, след което е разрушена.

През 1986г в развалините на жилищна постройка, българо-италиански екип археолози открива съкровище от златни накити - четири пръстена, игла за коса, чифт обеци с тюркоази и перли, гривна, две огърлици. Изследванията показват, че накитите са изработвани през различно време и по тях може да се съди за развитието на златарското изкуство в римските провинции от III до V век.

Предполага се, че скъпоценностите са били семейна собственост, събирана от няколко поколения. Някои били купени, други са били придобити като дарове от могъщ владетел или като трофеи от безчислените войни, които е водела Римската империя.

Многолюдният и богат град Рациария е превзет и опожарен от хуните, а голяма част от населението му е било избито. Пожарищата вероятно са унищожили и постройката, в която е намерено съкровището.

Сред огнената стихия някой от семейството вероятно е успял да се добере до ковчежето с накитите, грабнал го е и е хукнал навън, но може би е загинал при срутването на покривната конструкция. Затова накитите са намерени пръснати сред кости от човешки скелет, заедно с металните части на ковчежето, затрупани от изгорелите останки на покрива.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Семеен хотел Вида
1 нощувка 2 23лв/ден
Nastani.bg Семеен хотел Вида
Семеен хотел Вида
1 нощувка 2 23лв/ден
Топ цена: 46.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Вижте още